La sessió va comptar amb les intervencions dels consellers de Territori i d’Empresa, Damià Calvet i Ramon Tremosa, i va servir per apropar aquests fons de reactivació econòmica europeus als municipis
Uns 180 càrrecs electes de Junts per Catalunya han participat aquest dimarts al vespre en la sessió Els fons Next Generation EU al món local, per apropar aquest fons de reactivació econòmica europeus als municipis. La jornada, moderada per l’alcaldessa de Girona i responsable de l’Executiva, Marta Madrenas va aplegar més de 180 electes de l’àmbit local d’arreu de Catalunya per explicar el paper que han de tenir els fons de reactivació econòmica europeus als municipis de la mà dels consellers de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet i d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa.
En la sessió s’ha posat de manifest la importància d’aquests fons, que suposen una mobilització de 750.000 milions d’euros en tres anys a la Unió Europea, i que estan pensats per reparar els efectes econòmics, socials i sanitaris de la pandèmia de la Covid-19 i alhora impulsar la transició ecològica i digital dels països de la UE. Tal com han remarcat els consellers és una oportunitat única per tirar endavant projectes per transformar i modernitzar l’economia catalana. Per això també, han fer valer la iniciativa del Govern d’impulsar el Next Generation Catalonia, un document elaborat conjuntament amb professionals catalans i amb la col·laboració d’agents econòmics i socials i del món local, que recull més d’un miler d’iniciatives presentades per administracions, empreses, consorcis i entitats de les quals s’han seleccionat 27 apostes estratègiques que podrien optar als fons estratègics europeus.
Malgrat aquesta feina feta per l’executiu, a la sessió es va posar de manifest que entre les principals preocupacions dels representants del món local així com dels consellers és el sistema amb què es faran arribar aquests fons als estats i la gestió que en farà, en concret, el govern espanyol. I especialment, una de les principals preocupacions que s’ha posat damunt la taula és el fet que encara es desconegui quins seran els criteris de repartiment que seguirà el govern espanyol, amb les incerteses de si aquests fons acabaran arribant a Catalunya i sent gestionats pels ens locals, fet que de no ser així suposaria una mala notícia pel municipalisme català.
Ajuts per reactivar i transformar l’economia
Aquests Fons estan destinats a pal·liar els efectes de la Covid a Europa però tenen com a objectiu, també reactivar l’economia amb una visió de futur. Per això s’estableixen en quatre grans eixos d’actuació que són: la transformació ecològica, la transformació digital, la cohesió social i territorial i la igualtat de gènere. Tot això s’emmarca dins els Objectius de Desenvolupament Sostenible europeus i l’agenda 2030. A l’estat espanyol es destinaran un total de 122.468 milions d’euros dels quals 63.300 aproximadament seran préstecs i 59.168 seran subvencions.
L’arquitectura bàsica del Pla estatal de Recuperació i Resiliència s’ha d’estructurar en els quatre eixos de transició ecològica, transformació digital, igualtat de gènere i cohesió social i territorial que engloben al seu torn deu palanques en les que s’han de basar els projectes que vulguin rebre finançament: l’agenda urbana i rural, la transició energètica, el pacte per la ciència, l’educació, la cultura i l’esport i la modernització de l’administració, els ecosistemes empresarials i del sistema fiscal per un creixement inclusiu i sostenible.
Barcelona, a 6 de maig de 2021