Avui, el Parlament Europeu (PE), en el marc de l’Informe que reforma el sistema europeu de drets d’emissió de CO₂, ha aprovat que un 10% dels ingressos que es deriven de la subhasta d’aquests drets d’emissió es destinin obligatòriament a lluitar contra els efectes del canvi climàtic als països del Sud.
La proposta té el seu origen en un Informe d’Opinió de la comissió de Desenvolupament (DEVE) del Parlament Europeu, de la qual ha estat responsable l’eurodiputat de Junts x Catalunya-Lliures per Europa, Toni Comín.
1/ El @Europarl_CAT aprova la proposta del conseller @toni_comin que consisteix a dedicar més de 1.500 milions d'euros per la lluita contra el canvi climàtic als països en via de desenvolupament.
Us detallem la iniciativa en el següent fil⬇️ pic.twitter.com/z2Mx0UFI3g
— Junts i Lliures per Europa (@JuntsEU) June 22, 2022
A la COP de Copenhaguen de 2009, la comunitat internacional va prometre 100 000 milions d’euros per a finançar la lluita contra el canvi climàtic als països del Sud. I tretze anys més tard, aquest objectiu està pendent de ser assolit. La proposta que ha aprovat el PE és el primer pas important que fa la UE per avançar cap a aquest compromís.
Aquesta proposta estipula que els estats membres de la Unió consagrin un percentatge mínim dels ingressos procedents de la subhasta dels drets d’emissió de CO₂ a les polítiques de lluita contra el canvi climàtic als països amb ingressos baixos, principalment a les polítiques d’adaptació.
Acollim amb satisfacció el fet que finalment aquest percentatge, que era del 5% en la proposta original de la Comissió de Desenvolupament, s’hagi incrementat fins al 10% durant el seu pas per la Comissió de Medi Ambient. Tot i que no es disposa d’un càlcul exacte, aquesta reserva suposa entre 1500 i 2000 milions d’euros anuals, tenint en compte que la reducció progressiva dels drets gratuïts de CO₂ en els pròxims anys suposarà un increment notable dels ingressos derivats de la subhasta d’aquests drets.
Encara que aquesta xifra sigui considerable, és insuficient. Per això, tot i celebrar aquest important pas, cal continuar exigint noves mesures per a anar més enllà en l’àmbit del finançament de la lluita contra el canvi climàtic al Sud.
Com se sap, els països del Sud són els que menys han contribuït històricament al canvi climàtic i, tanmateix, són els que més en sofreixen les conseqüències. Es tracta d’una injustícia global i sistèmica que la UE no pot ignorar. Sobretot perquè el seu sistema industrial ha estat, en els últims segles, un dels principals responsables d’aquesta escalada de les temperatures.
Brussel·les, 22 de juny de 2022.