Josep Rius: “Pressionarem perquè Pedro Sánchez doni explicacions sobre Pegasus durant la presidència espanyola de la UE”

El diputat i portaveu de Junts denuncia que la bel·ligerància dels eurodiputats del PSOE i del PP dificulta la investigació de l’espionatge contra opcions democràtiques a Espanya

 

El diputat i membre de la Comissió Pegasus al Parlament de Catalunya, Josep Rius, ha anunciat que Junts per Catalunya redoblarà “la pressió perquè durant la presidència espanyola de la Unió Europea s’aclareixi el cas Pegasus i Pedro Sánchez es vegi obligat a donar les explicacions que aquesta setmana ha defugit, amagant-se darrere la moció de censura de VOX”.

Rius ho ha explicat en la roda de premsa posterior a la reunió d’una delegació de la comissió Pegasus del Parlament de Catalunya amb membres de la comissió del Parlament Europeu que investiga casos d’espionatge amb aquest programari, en la que també ha participat el president del grup parlamentari de Junts per Catalunya, Albert Batet. 

El diputat ha denunciat la manca de col·laboració per part del govern espanyol, “un fet que només demostra que hi ha alguna cosa que volen amagar”.  En aquest sentit, Rius ha recordat que, a banda de no participar en aquesta missió, els partits espanyols s’ha negat a constituir una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats, tot i haver denunciat que també havien estat víctimes de l’espionatge digital. A més, “s’han negat dues vegades a comparèixer davant de la Comissió d’Investigació del Parlament de Catalunya”, ha afegit.

El diputat ha advertit que amb l’actitud bel·ligerant dels eurodiputats del PSOE i del PP, “difícilment es pot investigar aquest espionatge contra opcions democràtiques a Espanya. Confiem que les institucions europees puguin anar més enllà en la depuració de responsabilitats”.

Rius també ha lamentat que el fet que una part de les víctimes hagi apuntalat el govern de Pedro Sánchez resta força a la denúncia de l’espionatge a nivell internacional. “A nivell europeu no s’entén que donis suport a un govern que t’espia”, ha dit. 

“Recordem que l’espionatge amb Pegasus viola els drets fonamentals bàsics i els valors fundacionals de la Unió Europea. El CatalanGate no és només un assumpte espanyol, sinó un afer europeu”, ha conclòs. 

Finalment, Rius ha subratllat que “no hem pogut participar en aquesta missió com a víctimes del CatalanGate. Només ho hem pogut fer com a diputats. La reunió amb víctimes serà demà i lamentem que no s’escolti la transversalitat de les víctimes, només les d’un partit”

 

Barcelona, 20 de març de 2023