El Pla suposa un acord del sistema universitari i de recerca de Catalunya per reforçar el català en el món acadèmic i científic
El Departament de Recerca i Universitats ha presentat avui les mesures del Pla d’enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca durant l’acte El català, punt de trobada, la cloenda del qual ha anat a càrrec de la consellera Gemma Geis. Per primera vegada, s’arriba a un gran acord amb les universitats i els centres de recerca de Catalunya per reforçar el català en el món acadèmic i de la recerca.
L’objectiu que persegueixen les mesures recollides en el pla, és el de fer plenament efectiu l’ús del català com a llengua pròpia de les universitats de Catalunya i com a llengua d’ús normal de les seves activitats. En aquest sentit, s’incrementarà la docència en llengua catalana a les universitats i en l’àmbit de la recerca i es garantirà que el català sigui la llengua d’ús majoritari en els graus amb fons públics.
El Pla d’enfortiment de la llengua catalana “és un punt de trobada per garantir els drets lingüístics de l’estudiantat, del professorat i tota la comunitat universitària i de recerca”, ha destacat la consellera Geis, i ha volgut destacar el consens com a un dels aspectes més rellevants del pla.
La proposta contempla, per una banda, el protocol de millora de la informació sobre la llengua de docència, que estableix, entre d’altres drets, que l’alumne ha de conèixer la llengua d’impartició abans de matricular-se i el compromís del professorat a mantenir la llengua anunciada. I per l’altra, el protocol per a la gestió d’incidències sobre canvis de la llengua docent, en què els estudiants tindran a la seva disposició bústies o altres canals de comunicació per fer arribar les consultes i/o queixes de manera confidencial, així com el compromís d’una resolució ràpida.
Hi ha un batec de país per protegir eI català, l’hem escoltat i ens hem près aquesta demanda com un deure. Aquest és el resultat de mesos de treball, diagnosi, propostes i grans consensos #CatalàPuntdeTrobada https://t.co/VnPU7dWwLe pic.twitter.com/hmR84ceZRI
— Gemma Geis i Carreras 🎗 (@GemmaGeis) June 2, 2022
A més, també s’impulsarà la creació del programa d’intercanvi ‘Joan Fuster’ entre universitats de territoris de parla catalana, que es preveu posar en marxa durant el segon semestre del curs vinent. Pel que fa a l’àmbit concret de la recerca, s’impulsarà un nou programa per al foment de la recerca i la divulgació d’àmbit territorial, i s’avançarà en els ajuts a les tesis doctorals en català, així com la incorporació de resums i paraules clau com a requisit en la recerca que opta a convocatòries finançades pel Departament de Recerca i Universitats.
Per tal d’avaluar el grau del compliment del Pla d’enfortiment de la llengua catalana, el Departament crearà una comissió de seguiment, que alhora permetrà enfortir les relacions entre tota la comunitat universitària i de recerca dels territoris de parla catalana.
L’acte ha tingut lloc a l’Auditori Meier del MACBA i ha comptat amb la presència del vicepresident Jordi Puigneró, i les diputades de Junts al Parlament de Catalunya, Mònica Sales i Judith Toronjo.