Junts reiterarà en una reunió amb el Govern la seva oferta per pactar uns pressupostos per evitar que caiguin en mans del PSOE

Portaveu i vicepresident Josep Rius: “Està en mans d’ERC escollir si els aprova amb Junts, per fer progressar el país i avançar el projecte cap a la independència, o amb el PSC, per retallar l’autogovern i fer tirar enrere la independència”

 

Demà hi ha una nova reunió de Junts amb el Govern per mirar d’arribar a un acord pels pressupostos, on el partit reiterarà la seva oferta per pactar uns pressupostos que no retallin l’autogovern, que alleugin la pressió fiscal dels catalans, que incloguin ajudes a les empreses davant la crisi energètica i que consolidin els grans projectes de país com la B-40, l’ampliació del Prat o el projecte del Hard Rock. El portaveu i vicepresident Josep Rius ho ha epxlicat en roda de premsa.

Per altra banda, Rius ha afirmat que la negociació dels pressupostos s’ha de dur a terme al Parlament de Catalunya i no pas al Congrés dels Diputats. El portaveu ha explicat que “l’executiva de Junts veu amb preocupació la petició del president Aragonès demani al president Sánchez l’aprovació dels pressupostos, perquè vol dir els pressupostos de Catalunya poden acabar en mans del PSOE” i en conseqüència, “ja no estan en mans del Parlament sinó a mercè dels equilibris aritmètics d’ERC al Congrés dels Diputats.”

Per això des de Junts es demana que el Govern “no intenti convertir els pressupostos en un intercanvi de cromos amb el PSOE”, perquè, “quan es pacta amb Sánchez, ja sabem que Catalunya sempre hi surt perdent: ja sigui amb inversions, en infraestructures o en la reforma del Codi Penal”. “Sembla que prefereixin l’estabilitat del PSOE encara que els enganyin, que no pas vertebrar una majoria independentista a Catalunya, que existeix”, ha reblat. 

Junts posa tota la responsabilitat en el president Aragonès i ERC: “està en mans d’ERC escollir si els aprova amb Junts, per fer progressar el país i avançar el projecte cap a la independència, o amb el PSC, per retallar l’autogovern i fer tirar enrere la independència”. El portaveu ha tornat a criticar que “el govern Aragonès només busca perpetuar-se el poder a qualsevol preu, enlloc de pactar uns pressupostos que negocia com si tingués majoria absoluta, enlloc d’acceptar negociar amb els grups parlamentaris, acceptant aquest error de voler governar amb 33 diputats”

El Govern ha tingut una reunió avui amb patronals i sindicats per pressionar perquè hi hagi pressupostos. En aquest sentit, el portaveu ha afirmat que “calen més hores de reunió per arribar a un acord” i que “per pactar els pressupostos no es necessiten sindicats o patronals, es necessiten escons, i ERC en te 33”. Rius ha demanat al Govern “que no s’amagui darrere les entitats”, com per exemple amb el fet que l’Executiu de la Generalitat afirma que no es pot actualitzar l’IRSC (indicador renda suficiència de Catalunya) sense pressupostos, quan es pot fer via decret llei.

 

Barcelona, 23 de gener de 2023.