Junts per Catalunya proposa reformes legals per poder resoldre en 48 hores una ocupació conflictiva i delinqüencial

La consellera Lourdes Ciuró lamenta que el Govern de la Generalitat hagi aturat la reforma legislativa per donar resposta a les ocupacions conflictives i delinqüencials

Al Congrés dels Diputats el partit proposarà la modificació de la Ley de Enjuiciamiento Criminal perquè el desallotjament sigui en màxim 48 hores

Al Parlament es proposarà modificar el llibre V del Codi Civil de Catalunya, per impulsar jurídicament els ajuntaments i les comunitats de veïns afectades per instar judicialment les desocupacions en casos que hi hagi una alteració greu de la convivència i creïn una alarma social 

Junts per Catalunya ha presentat avui propostes de reformes legals per poder resoldre en 48 hores una ocupació delictiva i delinqüencial. En una roda de premsa on hi han participat la portaveu de Junts al Congrés, Miriam Nogueras; la consellera Lourdes Ciuró; la diputada Glòria Freixa, i la presidenta del grup municipal de Junts a Barcelona, Neus Munté.

D’aquesta manera Junts inicia una ofensiva política i legislativa per fer front a les ocupacions delinqüencials. Les ocupacions delinqüencials és un problema que fa la vida impossible als veïns que la pateixen i provoca un sentiment d’impotència dels nostres ajuntaments i alcaldes perquè no tenen eines per restablir la convivència en els seus municipis. “Estem parlant de titularitats de finques de grans tenidors com la sareb, especulatius i entitats financeres que el que fan és que no s’ocupen de les finques quan no hi ha acció i causa impotència a alcaldes i alcaldesses”, ha afirmat la consellera. 

Sovint, aquestes ocupacions són utilitzades per màfies que s’aprofiten d’uns immobles i això provoca que la pau social i la convivència es degradi enormement en les poblacions. 

La consellera ha lamentat que el Govern de la Generalitat hagi aturat la reforma legislativa per donar resposta a les ocupacions conflictives i delinqüencials: “des del govern vam impulsar unes reformes, que ens són pròpies, que permetia que comunitats de veïns i alcaldes poguessin actuar”

Les ocupacions han crescut un 550% a Catalunya els darrers deu anys. A Catalunya hi ha un 45% de les ocupacions de tot l’Estat espanyol i hi ha 7345 denúncies interposades als jutjats per ocupacions. 

Per tot això Junts vol impulsar diferents mesures a les cambres on té representació. Per una banda, al Congrés, la portaveu Miriam Nogueras ha afirmat “les lleis actuals no resolen el problema real. A altres països europeus disposen de 48h màxim per afrontar un desallotjament”.

Nogueras ha desglossat quines son les propostes que vol presentar el partit: 

  • Modificar la Ley de Enjuicimento Criminal per permetre el desallotjament de la propietat ocupada en el termini màxim de 48 hores. 
  • Habilitar la intervenció de la Junta de Seguretat Local, per tal que els ajuntaments puguin intervenir demanant la col·laboració de les Forces i Cossos de Seguretat.

La diputada Glòria Freixa ha explicat les accions al Parlament: 

  • Impulsar la modificació del llibre V del Codi Civil de Catalunya, relatiu als drets reals, per facultar els ajuntaments i les comunitats de propietaris. La modificació facultarà jurídicament els ajuntaments i les comunitats de veïns afectades perquè puguin instar judicialment les desocupacions en aquests casos que generen alteració greu de la convivència i creïn alarma social. 
  • Modificar la llei de l’Habitatge de Catalunya per poder destinar els habitatges desllotjats, que acostumen a ser de grans tenidors, a habitatge social per famílies vulnerables. 

Pel que fa a l’àmbit municipal, la presidenta del grup municipal de Junts a Barcelona, Neus Munté, ha criticat que “el 74% de denúncies per ocupacions es donen a Barcelona. Ho diuen les enquestes: a Barcelona una de les preocupacions constants és la seguretat. Per això, volem impulsar més reformes legislatives de les que proposen Colau i Collboni”. Munté ha detallat les accions en aquesta localitat:

  • Lideratge al consistori en la reclamació de reformes legislatives que permetin fer front a les ocupacions delinqüencials. “L’Ajuntament pot fer més del que ara fa el Govern Colau-Collboni”, ha afirmat Munté.
  • Promovem l‘acord unànime del consistori per reclamar una actuació més decidida de la Fiscalia Superior de Catalunya i que emeti instruccions específiques per combatre amb més eficàcia les ocupacions delictives com han fet a d’altres territoris de l’Estat.
  • Promovem l’acord unànime a l’Ajuntament que força el Govern municipal a realitzar un cens d’ocupacions delinqüencials als barris de la ciutat amb més problemàtica i elaborar un pla integral de seguretat que lluita contra les màfies i els grups organitzats que les promouen. També crear una Oficina específica d’intervenció i suport a les comunitats de veïns amb un perfil de vulnerabilitat davant aquestes pràctiques.

 

Barcelona, 10 de novembre de 2022.