Junts insta el Govern a promoure mesures concretes contra la sequera

El portaveu i vicepresident Josep Rius lamenta que la consellera Jordà només ha executat un 22% de les inversions pressupostades de l’Agència Catalana de l’Aigua

Junts per Catalunya ha instat avui al Govern a promoure mesures concretes contra la sequera. En roda de premsa, el portaveu i vicepresident Josep Rius ha afirmat que el govern “va cometre un error” en no consensuar el decret de la sequera tenint una cimera convocada per aquest proper divendres, per això “ara Junts els hem obligat a rectificar i a fer un nou decret”. El problema de la sequera és global, ha recordat el portaveu, però “es pot gestionar millor aquest problema” i ha qualificat la gestió de la consellera Jordà de “lenta, erràtica i poc encertada”. Rius ha posat de manifest que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’any 2022, va executar només el 22% de les inversions pressupostades i ha recordat que quan Junts tenia la responsabilitat de govern d’aquesta àrea, va acabar d’eixugar el deute de l’ens públic i va deixar feta una planificació, amb capacitat per executar fins a 1.000 M€. 

Per mirar de rectificar aquestes polítiques d’ERC, Junts portarà a la cimera de divendres propostes concretes per tal que s’incorporin el nou decret: 

  1. Potenciar les Dessalinitzadores: l’ampliació de la Tordera (amb consens, especialment amb els agricultors afectats, un projecte que Junts ja va deixar fet) i construir-ne una de nova a Foix. 
  2. Reutilització d’aigües grises en habitatges.
  3. Potabilitzadores i altres infraestructures endarrerides d’Aigües Ter-Llobregat (ATL).
  4. Incrementar l’aprofitament al baix Besòs.
  5. Millores d’abastament i reducció de fuites en municipis petits i mitjans, amb ajuts àgils i realistes: “no en farem de res que l’ACA posi 400.000 € d’una obra de 600 si l’ajuntament no té manera de posar-hi els 200.000 € restants”, ha afirmat Rius.

 

Una vegada més, Rius ha defensat que Junts és “l’alternativa responsable” a un “govern que governa a cop de decret i mostra sectarisme”. En aquest sentit, Junts també ha denunciat l’ús electoralista que fa el Govern de les institucions. Com per exemple la promesa que va fer el conseller Carles Campuzano d’una nova residència per a la gent gran a Santa Coloma de Gramenet, lligant-ho amb els resultats d’ERC en les eleccions municipals al municipi. Per aquest motiu, el partit la setmana passada va registrar una moció per reprovar el conseller de Drets Socials. En aquest sentit, Rius ha destacat que “Campuzano serà reprovat per fer un ús partidista i sectari del Govern, per intentar vincular inversions al resultat electorals. Aquesta és una mala praxi que no podem tolerar de cap de les maneres de cara a les eleccions municipals”. De fet, ara Campuzano serà el segon conseller d’aquest Govern que serà reprovat, el primer ho va ser el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. “Tenim un govern tocat, desprestigiat, sense una majoria clara al Parlament per tirar endavant els seus projectes”, ha lamentat Rius, que ha afegit que “és un govern que només s’aguanta per la voluntat d’aferrar-se al poder, però que no té ni projecte ni majoria per continuar governant”

Per altra banda, l’executiva de Junts ha valorat positivament els contactes amb la comissió d’investigació del cas Pegasus del Parlament Europeu que la setmana passada va estar a Madrid. En aquest sentit, el portaveu ha constatat que “l’intent de tapar la visita amb la moció de censura va fracassar, i les reaccions dels europarlamentaris, que es van sentir plantats, ha provocat que el Congrés hagi rectificat i ha convocat la reunió que va boicotejar per demà dimarts”

“El govern del PSOE no ha tingut més remei que escoltar la comissió d’investigació, que va poder constatar tant la voluntat obstruccionista com les poques ganes de socialistes i populars per investigar aquest cas. La prova és que han vetat una comissió similar al Congrés de Diputats”, ha reblat. 

 

Barcelona, 27 de març de 2023.