Junts denuncia que el posicionament de la JEC és “una nova campanya de l’estat espanyol contra l’exili”

El portaveu Josep Rius recorda que el TGUE reconeix la condició de membres de ple dret del Parlament Europeu i que les consegüents immunitats les van adquirir el 13 de juny del 2019, quan es va comunicar a la cambra la llista d’eurodiputats escollits

 

 

El portaveu i vicepresident Josep Rius ha denunciat avui en roda de premsa l’actitud de la Junta Electoral Central espanyola que torna a qüestionar la condició d’eurodiputat del president Puigdemont, dels consellers Toni Comin i Clara Ponsatí i l’eurodiputat Jordi Soler. El portaveu ha afirmat que “en una democràcia els càrrecs electes ho són gràcies als vots de la gent”. Per això ha denunciat que aquest moviment de la JEC és que “estem davant una nova campanya de l’estat espanyol contra l’exili”. Rius ha acusat l’òrgan espanyol de “fer el ridícul”, perquè el TGUE reconeix que la condició de membres de ple dret del Parlament Europeu i que les consegüents immunitats les van adquirir el dia 13 de juny del 2019, quan es va comunicar al Parlament Europeu la llista d’eurodiputats escollits. 

El portaveu ha anunciat que Junts per Catalunya expressarà presencialment el seu suport al president Puigdemont i als consellers Toni Comin i Clara Ponsatí en una reunió a Brussel·les, on assistiran tots els diputats al Parlament de Catalunya, els del Congrés i Senat i naturalment els eurodiputats. La delegació estarà encapçalada per la presidenta de Junts, Laura Borràs, i el secretari general, Jordi Turull. La trobada també ha de servir per denunciar la no voluntat de l’estat espanyol per investigar el cas Catalangate. 

En altres qüestions, el portaveu ha tornat a defensar la posició de Junts respecte al delicte de sedició: en demanen la seva derogació: “qualsevol cosa que no sigui la seva eliminació, no servirà per disminuir la repressió. Sinó més aviat servirà per blanquejar-la” i ha afirmat que “tampoc acceptarem una rebaixa del delicte de sedició que suposi la recuperació com a delicte al Codi Penal la convocatòria d’un actual referèndum”

 

Pressupostos de la Generalitat

Aquesta setmana Junts s’ha reunit amb la consellera d’Economia, Natàlia Mas. “No sabem quines són les partides concretes, però sí sabem que no són els pressupostos de Giró, per això volem saber quines son les partides concretes de cada departament”. Rius ha criticat que la consellera no va aclarir amb quins suports compta el govern per aprovar-los. “Junts com a partit amb vocació de govern farà valdre els seus vots  per negociar uns pressupostos que facin front de forma efectiva a la crisi econòmica i social que vivim” i ha afirmat que “la nostra prioritat serà sempre la de respondre les necessitats de la gent”

Junts presentarà properament un decàleg de proposta per incloure en els pressupostos que inclouran polítiques socials, sobre fiscalitat, impuls econòmic, etc. 

 

Nou vicepresident: Jordi Fàbrega

La presidenta Laura Borràs, ha proposat, d’acord amb el secretari general, Jordi Turull, que el vice-alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, assumeixi la vicepresidència de Junts que va quedar vacant després de la dimissió de Francesc Dalmases. El portaveu ha afirmat que “amb aquesta incorporació, Junts busca reforçar el treball municipalista a la direcció del partit de cara a les eleccions del mes de maig. És una aposta que aposta i reforça el pes del territori a direcció i particularment, les comarques del Pirineu, que sempre han estat una prioritat per Junts”

 

Barcelona, 4 de novembre de 2022.