Mònica Sales

Junts denuncia l’opacitat i el menyspreu del Govern amb el Parlament

Sales lamenta que l’Executiu no ha respost a més de setanta preguntes escrites formulades per Junts per Catalunya

La portaveu del grup parlamentari de Junts per Catalunya, Mònica Sales, ha denunciat l’opacitat, la falta de transparència i el menyspreu del Govern amb el Parlament. “Des de l’octubre, el Govern no ha respost a més de setanta preguntes escrites que hem formulat des de Junts per Catalunya i n’ha contestat gairebé un centenar fora de termini”, ha advertit. Sales ha concretat que, de les 444 preguntes escrites, més del 36% no han estat contestades (68) o han estat respostes fora de termini (95).

“Volem saber quin és el motiu d’aquesta deixadesa de funcions del Govern i del seu poc respecte al Parlament, que té com a una de les seves tasques principals fiscalitzar l’acció governamental”, ha plantejat. En aquest sentit, ha afegit que “l’Executiu ha de posar-se les piles i retre compte als grups parlamentaris, d’acord amb el funcionament i els terminis que estableix la Cambra”.  

Segons Sales, “el president Aragonès ignora el Parlament”. Ho ha dit d’acord amb l’incompliment de donar resposta a les preguntes que adrecem els grups parlamentaris i “també ho veiem amb iniciatives que el Parlament ha rebutjat, com l’acord de claredat o la Renda Bàsica Universal, que el president Aragonès segueix insistint per tirar endavant igualment, malgrat el rebuig del Parlament”, ha assenyalat.

Per altra banda, la portaveu ha expressat “la preocupació per la nova crisi al Departament d’Interior”, amb el decret sobre la reestructuració del cos de Mossos d’Esquadra que el Govern ha aprovat avui, sense que els sindicats i els grups parlamentaris hagin tingut informació prèvia i fer aportacions.

La portaveu ha recordat que el conseller Elena ja va ser reprovat pel Parlament per la crisi que va causar, dins del cos de Mossos, els canvis a la cúpula de la policia i la destitució del comissari Estela. “El conseller Elena és un conseller reprovat i, tot i això, no canvia el rumb”, ha reblat.

Ple del Parlament

Sales ha explicat les diferents iniciatives que defensarà Junts per Catalunya al ple que comença aquesta tarda. 

Primerament, Sales farà una interpel·lació al Govern sobre la seva acció institucional. “Per Junts per Catalunya, el més important és posar en valor les pròpies institucions i l’acció que se’n deriva”, ha explicat. 

En segon lloc, pel que fa a les mocions, la portaveu ha explicat que “posarem damunt la taula mesures urgents per revertir la sequera que pateix Catalunya, un dels principals problemes que tenim com a país”.

Així mateix, Junts formularà una altra moció sobre la celebració d’un ple monogràfic sobre educació i, conseqüentment, del sistema educatiu, tal com va anunciar la setmana passada. “Cal adoptar amb urgència mesures conjunturals i estructurals, tal com demana el sector educatiu. Cal un pla de xoc per revertir el fracàs del Govern en matèria educativa”, ha insistit.

 

Sales ha iniciat la seva intervenció expressant “el suport als exiliats, amb el president Puigdemont al capdavant, després que el Tribunal Suprem hagi rebutjat els recursos que havien presentat”. Sales ha remarcat que es constata, una vegada més, que l’Estat manté la repressió i que la desjudicialització no existeix. “A hores d’ara, aquests són els autèntics resultats de la reforma del Codi Penal”, ha conclòs. 

 

Barcelona, 21 de març de 2023