Junts demana 16.000M€ al govern espanyol per ajudar ajuntaments, pimes i autònoms a compensar el sobrecost energètic

Portaveu Miriam Nogueras: “Ara toca estar al costat dels ciutadans i les administracions”

Junts presentarà aquesta esmena al Senat després que el govern espanyol la rebutgés al tràmit d’esmenes del Congrés 

 

Junts per Catalunya ha presentat avui en roda de premsa les propostes que ha impulsat a les diferents cambres legislatives per pal·liar el sobrecost energètic. El partit demana 16.000 milions d’euros al govern espanyol per ajudar ajuntaments, pimes i autònoms per poder pagar la factura elèctrica. La portaveu de Junts al Congrés, Miriam Nogueras,  ha criticat que “sembla que el govern espanyol està donant l’esquena als ciutadans”. Aquesta setmana al Congrés s’ha aprovat un impost a les elèctriques. Sobre aquesta qüestió, Nogueras ha lamentat que “nosaltres hem presentat una esmena que van tombar els socialistes i comuns que demanava que es garantís que allò que es recapta es distribueixi a les CCAA perquè els ajuntaments puguin fer front a la despesa elèctrica”. Nogueras ha recordat que el govern espanyol va aprovar l’agost amb els socis d’ERC, Podem i el mateix PSOE, compensar amb 1.360 milions d’euros les elèctriques. La portaveu ha alertat que “ens estem endinsant a un hivern complicat” i ha posat dades: una de quatre empreses tanca perquè no pot pagar la factura de la llum. “Ara toca estar al costat dels ciutadans i les administracions”, ha reblat.

Les elèctriques espanyoles han obtingut uns beneficis extraordinaris de 11.000 milions d’euros aquest any. El 2021 en van obtenir quasi uns 8M€. 

El portaveu de Junts al Senat, Josep Lluís Cleries, per la seva part, ha explicat aquestes esmenes que Junts ha presentat als Pressupostos Generals de l’Estat: una amb aquest fons de 10.000 milions per a PIMES i autònoms i l’altra de 6.000 milions per les administracions locals. “Que sàpiga el govern socialista i dels comuns, que d’aquesta esmena en parlarem, ens la treguin o no. Volem deixar ben clar que el govern progressista deixa les empreses, autònoms i ajuntaments sense aquestes ajudes necessàries”, ha reblat. Cleries ha criticat, igual que Nogueras, que el govern espanyol ajudés les elèctriques amb 1.360 milions d’euros: “és inexplicable”, ha dit. “És impresentable aquesta actuació de l’estat espanyol, si no ens admeten aquestes esmenes les tramitarem després en proposicions del tipus que siguin”, ha avisat. El portaveu també ha posat de manifest la discriminació a Catalunya amb els Fons Next Generation: Catalunya és la 15 de les 17 CCAA en rebre recursos. “Aquesta és la presa de pèl constant de l’Estat espanyol”, ha denunciat. “No confiem en un govern que ens espia i que no dona el que correspon a Catalunya”, ha reblat. 

Per la seva banda, el diputat al Parlament, Ramon Tremosa, ha posat de manifest que la guerra d’Ucraïna ha provocat que el preu del gas s’encareixi.  Ha posat d’exemple Alemanya, que ara compra un gas als Estats Units molt més car que el que comprava a Rússia abans de la guerra. Tremosa ha explicat que el Parlament aprovar per una amplia majoria -tots els grups menys Vox- una moció presentada per Junts per tramitar tots els expedients d’Europa sobre energies renovables. “A Catalunya anem lents si ens comparem amb Europa i altres autonomies”, ha alertat el diputat en referència a les energies renovables i ha avisat que “el Parlament te el mandat per incrementar els recursos humans i tramitar en pocs mesos aquests projectes i no en els anys que vindran, perquè aquest hivern la situació és greu”. Tremosa també ha destacat la potència que té Catalunya en l’energia dels pantans “hi ha 66 pantans, que segons informes que s’han publicat els últims mesos, tenen un potencial entre 14 i 16 gigawats en funció de magatzem d’energies renovables” i en aquest sentit ha afirmat que “aquí Catalunya pot recuperar una part del terreny perdut en energies renovables”.

L’alcaldessa de Begues i diputada, Mercè Esteve ha posat de manifest la complicada situació en la que es troben els ajuntaments, on molts la factura de la llum s’ha vist duplicada: “els ajuntaments som el termòmetre de les necessitats reals dels ciutadans perquè estem obligats a pagar l’enllumenat i el manteniment de molts equipaments i no podem deixar de pagar aquests serveis. I el termòmetre avui està bastant fred”. És l’exemple no només de Begues, sinó també d’altres ciutats grans de Catalunya com Terrassa (entre un 30% i un 40%), Sabadell (25%) o Lleida (60%).  “Ara és l’hora que el govern espanyol doni la cara”, ha reclamat Esteve. 

El preu de l’electricitat sobre un ajuntament d’una ciutat de 45.000 habitants aproximadament el juny pagava 44€ per megawatt/hora, el juliol 204 i el setembre 270. Significa que haurà d’assumir una factura energètica entre 2 i 4 milions d’euros anuals. 

Un ajuntament ha de prestar molts serveis i per això Esteve ha afirmat que “no volem que hi hagi una reducció d’aquests serveis o hi hagi una baixada de la qualitat d’aquests”. Per tot plegat l’alcaldessa ha afirmat que “reclamem ja al govern de l’estat que ens doni un cop de ma. Som l’ase dels cops i necessitem que el govern espanyol ens injecti a les administracions locals els fons necessaris per revertir aquest greuge”. Per acabar, l’alcaldessa de Begues ha sigut contundent: “no volem pagar la festa d’uns altres. Ara és l’hora que el gobierno doni la cara”

 

Barcelona, 2 de desembre de 2022.