Junts acusa a ERC i el PSC de fer electoralisme exhibint discrepàncies abans de les eleccions municipals

El portaveu i vicepresident Josep Rius lamenta que després de quatre anys pactant, les dues formacions ara bloquegen la cimera de l’aigua i la B-40 per distanciar-se davant els comicis del 28 de maig 

Junts per Catalunya ha acusat ERC i el PSC de fer electoralisme exhibint discrepàncies abans de les eleccions municipals. En roda de premsa, el portaveu i vicepresident Josep Rius ha lamentat que després de quatre anys pactant, les dues formacions ara bloquegen la cimera de l’aigua i la B-40 per distanciar-se davant els comicis del 28 de maig. 

Per això Rius ha afirmat que “fem una crida a PSC i ERC a deixar de fer teatre per electoralisme i que recuperin l’esperit dels pressupostos i deixin de bloquejar consensos com el de la sequera o infraestructures com la B-40”. En la mateixa línia, el portaveu ha afirmat que “estem assistint a una obra de teatre que es diu ‘Fals distanciament’, motivada per les eleccions municipals. La protagonitzen Pedro Sánchez que ve a fer-se fotos, mentre el seu govern regateja inversions pactades. I Pere Aragonès, incapaç d’imposar-se”

En aquest sentit, Rius ha alertat que “la resposta a la sequera és urgent” i ha qualificat la cimera de l’aigua, que es va celebrar divendres passat al Palau de la Generalitat i va acabar sense acord, de “fracàs”. Rius ha acusat el PSC d’“usar la cimera per intentar dissimular el seu suport a ERC als pressupostos” i ha criticat que socialistes i comuns “pacten els pressupostos a Madrid, a Catalunya i a Barcelona i no són capaços de fixar una posició comuna davant la sequera”

Rius ha lamentat que el Govern pretén traslladar la responsabilitat als ajuntaments i ha avisat que “la resposta a la sequera és urgent”, per això ha fet una crida al PSC i a ERC “a deixar de fer teatre per electoralisme i deixin de bloquejar consensos com el de la sequera o infraestructures com la B-40”. Davant aquesta “manca flagrant d’inciativa del Govern”.

Per altra banda, el portaveu ha fet referència a la B-40. Rius ha recordat que el 31 de març va caducar el termini que s’havien fixat ERC i el PSC per arribar a un acord sobre la B-40, un dels punts clau per justificar el suport del PSC als pressupostos d’Aragonès. En aquest sentit ha alertat que “el més calent és a l’aigüera” i ha afirmat que no els sorprèn l’incompliment, perquè “ERC és el partit que no compleix els acords que arriba” i que “el PSC s’ha deixat enganyar perquè el PSOE va obligar Salvador Illa a recolzar els pressupostos a canvi del recolzament gratis que Esquerra li ha donat durant quatre anys al Congrés”. Amb tot això, el resultat ha estat que “el tripartit dels pressupostos no tira endavant amb els seus compromisos i els ciutadans de Catalunya, especialment els del Vallès, que veuen com una infraestructura clau com és la B-40 no té calendari i està aturat”

Finalment, el portaveu ha demanat que l’expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, comparegui a la comissió d’investigació oberta al Congrés, tal com ja ha demanat Junts anteriorment, per esclarir l’Operació Catalunya. Rius ho ha dit fent referència a unes declaracions del comissari Villarejo, que en una entrevista ha afirmat que Mariano Rajoy estava al darrere de l’Operació Catalunya. En aquest sentit, Rius també ha demanat que el PSOE “deixi de sabotejar la comissió d’investigació de l’Operació Catalunya vetant compareixences, com la de Mariano Rajoy” i que “volem saber si Rajoy és la X de la guerra bruta contra Catalunya” i, per tant, “quan el PSOE veta la seva compareixença ens fa sospitar amb la complicitat que pot tenir amb aquesta guerra bruta. Què vol amagar el PSOE quan veta la compareixença de Rajoy?”

 

Barcelona, 3 d’abril de 2023.