Albert Batet: “És necessari quantificar el deute històric de l’Estat amb Catalunya”

La portaveu Mònica Sales demana la implicació de tothom per lluitar contra el canvi climàtic

El diputat Ramon Tremosa demana més finançament per a impulsar la Llei de la Ciència

 

El president del grup parlamentari de Junts per Catalunya, Albert Batet, ha reclamat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, la necessitat de crear una comissió d’estudi sobre el deute històric amb l’Estat. “És necessari quantificar els incompliments, els actius i els passius. De forma clara i transparent. Són massa anys d’una situació injusta i insostenible.”

Per Batet, el deute històric de l’Estat amb Catalunya “és un deute amb el benestar, amb el progrés i amb les oportunitats dels catalans i les catalanes.” En aquest sentit, el president del Grup parlamentari ha lamentat que aquesta situació queda constatada, una vegada més, amb els Pressupostos de l’Estat, que són clarament insuficients i mantenen els greuges del Govern espanyol amb Catalunya. A més, Batet ha recordat que “el dèficit fiscal, de 18 mil milions d’euros anuals, no ens permet elaborar els Pressupostos de la Generalitat que podríem, que voldríem i que necessitaríem”.

Davant aquesta situació, pel líder de Junts al Parlament, “l’independentisme hem d’aprofitar sempre i arreu tota la nostra força per exigir i aconseguir els recursos que genera Catalunya i que mereixem els catalans”.

 

Implicació sobre el canvi climàtic                                                                                                                          

Per la seva banda, durant la sessió de control al Govern, la portaveu del grup parlamentari de Junts per Catalunya, Mònica Sales, ha denunciat la situació de plena emergència climàtica. Per aquest motiu, ha demanat la implicació de tothom per reduir les emissions de contaminants que són perjudicials per al clima i per a la salut.

Sales ha recordat que la descarbonització és un dels reptes més, no només per una economia descarregada d’externalitats i més eficient en l’ús de l’energia, sinó també per la mobilitat. “Per aconseguir una mobilitat més sostenible, descarbonitzada, que integra la digitalització i que en definitiva ens porta a fer un salt qualitatiu i quantitatiu en tots aquells àmbits que fan referència a aquesta mobilitat”, ha dit Sales.

Finalment, el diputat Ramon Tremosa ha defensat la posició de Junts per Catalunya en el debat a la totalitat del projecte de Llei de la Ciència. El diputat ha reclamat que la llei es tramiti per via d’urgència, perquè va amb un any de retard. En la intervenció, Tremosa ha posat en valor l’activitat científica que genera Catalunya a nivell mundial i ha criticat el poc finançament que rep la Generalitat. Tot i així, ha afirmat que “malgrat estar infrafinançats, Catalunya representa un 0,1% de la població mundial, generem l’1% de l’activitat científica mundial”.