Una delegació de Junts per Catalunya visita la central nuclear de Vandellòs I

Diputats i senadors de Junts visiten Enresa, l’empresa propietària de la instal·lació i responsable del seu desmantellament

 

Els diputats Josep Pagès i Pilar Calvo, i els senadors Assumpció Castellví, Mayte Rivero i Jami Matamala, han visitat la central nuclear de Vandellòs I, que actualment es troba en fase de latència per garantir la seguretat mediambiental i de les persones.  L’objectiu de la visita és conèixer de primera mà el funcionament passat i present de les centrals nuclears, i ampliar la informació tècnica amb els responsables d’Enresa, l’Empresa Nacional de Residus, propietària de la instal·lació i responsable del seu desmantellament, davant el desplegament del 7è Pla General de Residus Radioactius.

Per normativa europea, cada Estat ha de guardar els seus residus radioactius, i, de fet, estava previst fer un gran magatzem central a Villar de Cañas (Cuenca) per poder-hi ubicar part dels que es produeixin a tot l’Estat i els que, des del 2017, s’han deixat a França en custòdia, amb una penalització de 75 mil euros/dia i un cost acumulat de més de 100 milions d’euros. Segons Enresa, l’estratègia per a la gestió del combustible gastat vindrà determinada pel 7è Pla General de Residus Radioactius que actualment estan en tramitació.

Des de Junts per Catalunya defensem la idoneïtat de gestionar centralitzadament els residus radioactius, per raons de seguretat i, atenent la preocupació del territori, els diputats i senadors han volgut tenir una primera aproximació tècnica als protocols de gestió dels mateixos. El personal d’Enresa ha facilitat aquesta comprensió i agraïm la seva disposició a mantenir-nos informats dels avenços en les gestions del desplegament del 7è Pla General de Residus radioactius.

 

 

 

Vandellòs, 8 de novembre de 2021