Secretari general Jordi Turull: “El Tribunal Suprem em podrà condemnar i inhabilitar de per vida, però en cap cas inhabilitarà cap minut del meu compromís amb la independència de Catalunya”

Turull critica la resolució del Tribunal Suprem de mantenir la seva inhabilitació i denuncia que la reforma del Codi Penal “serveix per seguir criminalitzant l’1 d’octubre”

El secretari general Jordi Turull manté el seu compromís ferm amb la independència. En una roda de premsa per valorar la resolució del Tribunal Suprem, que manté la inhabilitació pel secretari general de Junts, Turull ha afirmat que “a mi em poden inhabilitar de per vida, però no m’inhabilitarà ni un sol minut del meu compromís amb fer efectiva la independència. No em cal cap càrrec públic per treballar fer la independència de Catalunya”. 

Turull ha criticat que “veiem que res ha canviat”, perquè “el Tribunal Suprem segueix fent de legislador, opinador polític i justicier” i que la reforma del Codi Penal “serveix per seguir criminalitzant l’1 d’octubre”, cosa que té l’oposició frontal de Junts. 

El secretari general ha refermat que “des de Junts per Catalunya no hem parlat mai de solucions personals” i que “ens preocupa els casos que encara estan pendents de judici dels fets de l’1 d’octubre. Veient la interpretació de desordres públics i malversació, em sembla que el resultat és invers al que es pretenia amb la reforma del Codi Penal”

Junts presentarà tots els recursos possibles amb l’objectiu d’anar a Europa, perquè “allà no hi ha venjança, que és el que trobem a la cúpula judicial espanyola” i per aconseguir que Europa reconegui que l’1 d’octubre no va ser delicte. “El gran problema de l’Estat espanyol no és la separació de poders, és el creuament de poders”, ha denunciat Turull, que ha avisat que qui fa política la determina el Tribunal Suprem. 

A més de Turull, el Tribunal Suprem ha condemnat el líder d’ERC, Oriol Junqueras, i els exconsellers Raül Romeva i Dolors Bassa, per un delicte de desobediència en concurs amb la malversació. A tots ells els manté les penes d’inhabilitació absoluta fins al 2030 per Turull i Romeva, i fins al 2031 per Bassa i Junqueras. El Tribunal manté la inhabilitació, perquè rebutja rebaixar les penes per malversació. En la revisió de les condemnes per la reforma del Codi Penal, el tribunal ha substituït la sedició per la desobediència a tots els exmembres del Govern. A Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, en canvi, els condemna per desordres públics. 

Per contra, amb la substitució de la sedició per la desobediència i els desordres públics, les penes d’inhabilitació s’extingeixen pel president del Consell Nacional, Josep Rull; el conseller Joaquim Forn, l’exsecretari general Jordi Sànchez; l’expresident d’Òmnium, Jordi Cuixart; i l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell. 

 

Barcelona, 13 de febrer de 2023.