Turull: “Cal fer les inversions necessàries perquè no hi hagi cap poble a Catalunya amb risc de desaparèixer”

Junts presenta les propostes per combatre el despoblament en una roda de premsa a les Borges Blanques amb el secretari general Jordi Turull; el president del grup parlamentari, Albert Batet; l’alcaldessa i candidata de les Borges Blanques, Núria Palau; l’alcaldessa i candidata de l’Albi, Anna Feliu; i la diputada al Parlament i candidata d’Isona i Conca Dellà, Jeannine Abella

 

El secretari general Jordi Turull ha demanat inversions per als pobles de Catalunya amb poca població per evitar que desapareguin: “quan es parla de la Catalunya sencera, no només s’ha de parlar, sinó que s’ha de practicar. Cal fer les inversions necessàries perquè no hi hagi cap poble a Catalunya amb risc de desaparèixer”

En aquest sentit ha lamentat que “massa vegades, per la incompetència i el sectarisme, es deixen perdre oportunitats”

Gairebé 200 municipis de Catalunya estan en risc de desaparèixer per despoblament, i un cenentar d’aquests son a la provincia de Lleida. Turull ha volgut fer èmfasi que Junts treballa per a tots els municipis, siguin petits o grans. “Un dels objectius de la política és que tothom pugui fer el seu projecte de vida on ha nascut i viu”, ha afirmat. Per això ha destacat que “cal acció i recursos, si no n’hi ha no ens en sortirem”

El secretari general ho ha explicat en una roda de premsa de Junts a les Borges Blanques per exposar les propostes del partit per a combatre el despoblament. A més de Turull, hi han participat el president del grup parlamentari, Albert Batet; l’alcaldessa i candidata de les Borges Blanques, Núria Palau; l’alcaldessa i candidata de l’Albi, Anna Feliu; i la diputada al Parlament i candidata d’Isona i Conca Dellà, Jeannine Abella

L’alcaldessa de les Borges Blanques i candidata Núria Palau ha reivindicat el lideratge de les Borges a la comarca. Tot i així, l’alcaldessa ha lamentat la falta de recursos com la necessitat d’una residència per a gent gran, per falta de places; més recursos per a la sanitat, com poder fer radiografies al poble; un institut ben equipat i modernitzat; i habitatge de qualitat i assequible. En aquest sentit, ha lamentat que el problema de l’ocupació conflictiva i delinqüencial també ha arribat aquí. 

El president del grup parlamentari, Albert Batet, ha demanat al Govern espanyol modernitzar el Canal d’Urgell i aportar-hi recursos públics. En aquest sentit, ha demanat que “aquestes eleccions del 28M sigui una amonestació a ERC per la seva incompetència i la seva deriva, però en cap cas pot ser un premi per al PSC, que també és còmplice d’aquesta sequera”

Batet ha estat qui ha posat en valor la feina de Junts “per no tenir comarques de primera i de segona”, i en aquest sentit ha criticat la gestió del Govern de Catalunya amb la sequera, per la seva manca de lideratge. “El fet de no voler cooperar amb la resta d’administracions ha comportat mesures molt dràstiques amb aquestes terres”, ha lamentat. Per això ha reivindicat Junts com “l’única alternativa amb solvència als plantejaments del Govern d’ERC”. En aquest punt ha defensat el projecte de llei que va presentar Junts per combatre la sequera. 

 

La diputada Jeannine Abella ha exposat les mesures que proposa Junts per fer front a aquest despoblament.

  1. Ajudar als joves a emancipar-se. Lligat a l’habitatge. Teixir des dels ajuntaments una cadena de confiances entre propietaris i qui vulgui viure, per facilitar el lloguer. Que els pisos buits que quedin en herència que passen a mans de la Generalitat o grans tenidors, dedicar-los a habitatges social.
  2. Crear llocs de treball i facilitar el teletreball.
  3. Fomentar el teixit social i associatiu perquè hi hagi oferta d’oci i lleure. 

 

L’alcaldessa de l’Albi, Anna Feliu, ha denunciat la mala connexió ferroviària de les terres de Lleida: “és impossible arribar a Barcelona abans de les 10 del matí amb tren. Ens veiem obligats a agafar el cotxe, o anar a buscar l’AVE a Lleida. Amb Rodalies el trajecte dura 3 hores i hi ha una freqüència de només 5 trens al dia”

Feliu ha volgut destacar la importància dels municipis rurals per a la campanya electoral. “Volem que aquests pobles no s’apaguin i hi hagi vida”, ha defensat i ha demanat que els pobles estiguin connectats digitalment, per carretera i per tren. En aquest sentit, ha lamentat que encara hi ha molts punts negres de cobertura a la comarca de Les Garrigues, per això ha reivindicat reforçar aquesta comunicació i que arribi la fibra òptica a tota la comarca: “gràcies a la conselleria de Polítiques Digitals, impulsada per Junts, es va iniciar la instal·lació de la fibra òptica arreu del territori. Demanem al Govern que això no s’aturi”

 

Les Borges Blanques, 15 de maig.