Turull: “Els alcaldes de Junts seran inflexibles amb les ocupacions. Cal liderar la solució i no posar-se de perfil”

El secretari general, la portaveu al Congrés, Miriam Nogueras i el candidat a Mataró, Alfons Canela, defensen la reforma impulsada per Junts que dota d’eines als ajuntaments per frenar les ocupacions conflictives delinqüencials

 

 

El secretari general Jordi Turull ha defensat que “els alcaldes de Junts seran inflexibles amb les ocupacions. Cal liderar la solució i no posar-se de perfil”. Ho ha dit en una roda de premsa per exposar les propostes de Junts en matèria d’ocupacions i habitatge. A més de Turull, també hi han intervingut la portaveu Miriam Nogueras i el candidat a Mataró, Alfons Canela. Els tres han defensat la reforma impulsada per Junts que dota d’eines als ajuntaments per frenar les ocupacions conflictives delinqüencials. 

“Si hi ha hagut una problemàtica al llarg d’aquests quatre anys, on sempre hem defensat que calia actuar i dotar d’instruments, són les ocupacions delinqüencials”, ha explicat el secretari general. Turull  ha defensat la proposta de Junts de dotar d’eines als ajuntaments per poder combatre aquesta problemàtica i ha criticat els que “per postureig”, no actuen. Per això ha argumentat que cal lideratge per poder abordar aquesta problemàtica: “si no lideres això, a molts llocs hi ha un efecte crida”. En aquest sentit, ha demanat que “amb una situació tan sensible com aquesta ningú es posi de perfil”. I relacionat amb aquesta qüestió, Turull ha defensat que també cal lideratge per poder tenir habitatge públic per garantir l’accés a l’habitatge. 

La portaveu Miriam Nogueras ha exposat les dades alarmants sobre l’ocupació a Catalunya: el 2011 hi havia 1.336 ocupacions il·legals i 10 anys després, el 2021, n’hi havia 7.345. Això significa un increment del 500%. Barcelona, Badalona i Mataró ocupen el pòdium de les ciutats amb més denúncies i el 50% de les denúncies per ocupacions il·legals es concentren a Catalunya. “Aquesta dada explica molt bé el desinterès de l’Estat espanyol en invertir a Catalunya”, ha denunciat la portaveu. 

Nogueras també ha afirmat que la llei de l’habitatge espanyola vulnera competències catalanes i ha lamentat la falta d’habitatge públic a l’Estat espanyol, una de les causes de la problemàtica de l’accés a l’habitatge. “El govern espanyol no legisla contra les ocupacions, buiden de competències Catalunya amb la llei de l’habitatge, però no creen prou parc d’habitatge públic”, ha afirmat. En aquest sentit, ha criticat l’electoralisme de les propostes del president Pedro Sánchez, que ha tingut cinc anys per plantejar propostes d’habitatge i ho fa ara que venen eleccions municipals: “no son creïbles ni estan fent bé la feina”, ha dit. 

En l’àmbit municipal, el candidat de Junts a Mataró, Alfons Canela, ha lamentat que “durant aquest mandat s’ha mirat cap a una altra banda, perquè aquí (Mataró) hi ha hagut un govern de coalició amb els comuns, i per no molestar el seu soci de govern, s’ha mirat cap a una altra banda”. En aquest sentit, el candidat ha denunciat que “un dels errors més greus que s’ha comès al país és aquesta barreja dogmàtica, del dret a tenir un habitatge assequible, amb les ocupacions. Pretendre trepitjar el dret de la propietat privada amb el dret a l’habitatge digne és un error, perquè al final es degraden els nostres barris”, ha argumentat. Finalment Canela ha defensat “governar amb solvència” per poder gestionar aquesta situació.

Junts ha donat eines als alcaldes i comunitats de propietaris per acabar amb l’ocupació d’immobles –pisos, finques, naus, i parcel·les en urbanitzacions– que provoquen greus problemes de convivència en l’entorn i generen alarma social entre els veïns, perquè es tracta d’una ocupació delinqüencial. 

La proposta de llei de Junts, aprovada al Parlament, permet als ajuntaments instar a les autoritats judicials al desallotjament d’un immoble ocupat quan els grans tenidors es desentenguin de les seves obligacions envers la funció social de l’habitatge. Aquesta llei també diu que a més, els ajuntaments podran adquirir temporalment l’ús dels habitatges desallotjats per destinar-los a habitatge social per famílies vulnerables. 

En la línia de combatre aquesta xacra, a més de la feina al Parlament, el partit va proposar al Congrés dels Diputats la modificació de la Ley de Enjuicimento Criminal per permetre el desallotjament de la propietat ocupada en el termini màxim de 48 hores. A altres països europeus disposen de 48h màxim per afrontar un desallotjament. 

 

Mataró, 12 de maig de 2023.