Mònica Sales

Sales: “Esgotarem totes les vies polítiques i judicials perquè el CatalanGate no acabi amb impunitat”

La portaveu ha exigit responsabilitats polítiques al Govern espanyol i que s’accepti la comissió d’investigació al Congrés vetada per PSOE i el PP 

“Esgotarem totes les vies polítiques i judicials perquè l’atac a la democràcia que representa el CatalanGate no acabi amb impunitat”, ha anunciat la portaveu del grup parlamentari de Junts per Catalunya, Mònica Sales després de conèixer l’informe de la comissió del Parlament Europeu sobre Pegasus. “Cal arribar al fons de la qüestió d’un escàndol d’aquesta magnitud”, ha afegit. Sales també ha exigit responsabilitats polítiques al Govern espanyol i que s’accepti la comissió d’investigació al Congrés dels Diputats que van vetar el PSOE i el PP.

Sales ha fet aquestes declaracions en roda de premsa, després que s’hagi fet públic l’informe preliminar del ponent de la comissió del Parlament Europeu sobre el cas Pegasus, que revela que almenys 65 persones vinculades amb l’independentisme van ser espiades, que indica que el Govern espanyol va obstaculitzar les investigacions,  i que va ser probablement el primer client de la Unió Europea de l’empresa creadora d’aquest sistema.

“La dimensió del CatalanGate cada dia és més preocupant”, ha advertit Sales, que ha recordat que “el PSOE primer va negar-ho, després va justificar-ho i, finalment, van presentar-se com a víctimes”

L’espionatge massiu amb Pegasus va ser una de les qüestions vinculades amb les institucions europees que es van tractar ahir a  la reunió interparlamentària celebrada a Brussel·les, encapçalada pel president Puigdemont, pel conseller Comín, per la presidenta Laura Borràs, el secretari general, Jordi Turull i el president del grup parlamentari, Albert Batet. 

“Ho vam fer des de l’exili perquè la vulneració de drets i llibertats a l’Estat espanyol continua sent una realitat”, ha recordat Sales, que ha afegit que “l’exili és la pedra a la sabata de l’Estat espanyol per acabar d’imposar el relat d’una pretesa normalitat entre Catalunya i l’Estat”, i per això s’entesta a desarticular-lo.

Per aquesta raó, “aprofitarem la presidència rotatòria de la Unió Europea, en mans de Pedro Sánchez, durant el segon semestre del 2023,  per denunciar la situació de Catalunya”, ha dit Sales. 

En referència als Pressupostos, Sales ha assegurat que, des de Junts per Catalunya, actuarem amb seriositat i responsabilitat. “Per això, estem treballant un document de proposta amb mesures econòmiques i socials d’acord amb el nostre projecte polític i amb el programa electoral amb el qual els ciutadans ens van fer confiança a les eleccions” ha dit. 

La portaveu ha apuntat que caldria que deixessin de pressionar a Junts perquè l’acord amb els socialistes acabarà caient pel seu propi pes. En aquest sentit, ha advertit d’un possible “canvi de cromos en tota regla entre els pressupostos del Govern espanyol, del Govern de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona”. La reunió d’ahir entre el govern i el PSC sobre pressupostos, i el fet que avui Oriol Junqueras hagi aixecat el veto als socialistes, “fa entreveure que el tripartit de PSOE, Comuns i ERC que ja funciona a ple rendiment a Madrid i a l’Ajuntament de Barcelona, aviat el veurem al Parlament de Catalunya”.

Ple del Parlament

El grup parlamentari presentarà dues interpel·lacions al Govern i una moció al ple del Parlament d’aquesta setmana.

La primera interpel·lació fa referència a l’ús del català i Junts demanarà al Govern accions concretes per augmentar el seu ús social. En aquest sentit, ha explicat Sales, “volem que s’executin les iniciatives per promoure la llengua que les conselleries de Junts havien impulsat, a més de la necessitat de reforçar el Consorci per a la Normalització Lingüística”.

Així mateix, amb relació a la crisi energètica que té conseqüències directes per als ciutadans, “interpel·larem al Govern perquè busqui les fórmules per trobar el màxim consens de país al voltant de les energies renovables”.

I, finalment, Junts presentarà una moció sobre la continuïtat de la catorzena legislatura, tenint en compte que hi ha un govern amb una enorme debilitat, que ha d’aclarir amb quins suports compta i quines polítiques farà. “La moció constata i vol posar de manifest la pèrdua de confiança de la majoria parlamentària que va permetre la investidura del president de la Generalitat de Catalunya a l’inici de la legislatura”, ha recordat Sales.