Rivero defensa al Senat 60 esmenes de Junts a la Llei de Canvi Climàtic

Castellví posa en valor l’acord gairebé unànime que torna a donar un paper rellevant als ajuntaments que tenen centrals nuclears

 

La senadora de Junts per Catalunya per Lleida, Mayte Rivero, ha defensat aquest dimecres al Senat un total de 60 esmenes a la Llei de Canvi Climàtic: “no és la nostra llei”, ha dit, “però fa molt de temps que anem tard en aquesta matèria i per això hi donarem suport”. Així, Rivero ha explicat la posició favorable de Junts a la Llei, malgrat denunciar, d’una banda, “invasions competencials” que Junts pretén esmenar, i el “tràmit d’urgència que ha utilitzat la cambra Alta, cosa que ha fet escurçar el termini de presentació d’esmenes i el debat parlamentari. “El Senat, més que cambra de segona lectura és la cambra de lectura ràpida”, ha afegit.

 

Rivero ha explicat el bloc d’esmenes de tipus competencial, en el sentit d’evitar duplicitats, “ja que a Catalunya tenim la nostra Llei de Canvi Climàtic, el Servei de Meteorologia de Catalunya, per la seva tasca de recerca i divulgació sobre la matèria, l’estratègia pròpia de biodiversitat o les competències compartides en estalvi i eficiència energètica”. Ha demanat també que els ingressos procedents de subhastes de drets de gasos d’efectes hivernacle siguin repartits al 50% entre l’administració general  i les comunitats autònomes, ja que aquestes són competents en autorització, seguiment i notificació d’emissions de les instal·lacions. “Proposem també mesures a la llei del sector elèctric per afavorir l’autoconsum i modifiquem els ingressos requerits per accedir al bo social, per adaptar-los a la crisi econòmica de la Covid”, ha anunciat la senadora, qui també ha defensat esmenes en matèria de transport, agricultura, residus o habitatge.

 

De la seva banda, la senadora de Junts per Catalunya per Tarragona, Assumpció Castellví, ha defensat la “necessitat d’abordar la qüestió de l’execució del Pla General de residus radioactius”. La senadora ha criticat una esmena de Socialistes i Podem on relegava el paper dels ajuntaments amb centrals nuclears, com el de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, d’on Castellví és regidora. Finalment, hi ha hagut un acord gairebé unànime dels grups pel qual els ajuntaments afectats no perden les seves competències.

 

 

 

Madrid, 28 d’abril de 2021