President Carles Puigdemont: “Davant d’una violació flagrant dels drets fonamentals, el Parlament ha d’aixecar el dit, no callar, no resignar-se i dir que aquest no és el camí”

“La inhabilitació seria la confirmació que a l’Estat espanyol li preocupa molt més una pancarta que clama per la llibertat que d’altres conductes realment criminals que tenen d’altres instàncies de l’Estat, com la monarquia espanyola”,

Barcelona, 25 set. (EFE).- L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont s’ha mostrat confiat que ERC es mantindrà “lleial” al president de la Generalitat, Quim Torra, en la resposta a la seva possible inhabilitació i que el Parlament “aixecarà el dit” i no es resignarà davant el que seria un “abús tan greu”.

En una entrevista amb l’Agència Efe, Puigdemont ha admès “tensions i desavinences” entre JxCat, ERC i la CUP sobre com respondre al Tribunal Suprem si confirma la condemna a un any i mig d’inhabilitació contra Torra per desobediència en no retirar a temps una pancarta en favor dels presos independentistes en període electoral.

Tot i així, s’ha mostrat esperançat que les forces independentistes seran capaces d’arribar a un acord i ERC -que ha reclamat amb insistència a Torra que convoqui eleccions- exhibirà “lleialtat institucional davant la decisió que prengui el president”.

Fins ara, ha destacat, el conjunt de l’independentisme “ha respectat les estratègies de defensa de tots els represaliats” i “a ningú se li ha dit mai el que ha de fer”.

En el cas d’una inhabilitació del president, segons Puigdemont, la “denúncia d’una violació flagrant de drets fonamentals” de Torra seria “important de cara a l’estratègia d’internacionalització” del conflicte català.

Encara que ERC insisteix a demanar eleccions, “estarà a la banda de la resposta que entre tots acordem”, ha assegurat Puigdemont, que acaba de publicar el segon volum de les seves memòries, “La lluita a l’exili” (La Campana).

“Jo no tinc cap dubte que ERC i qui vulgui sumar-se a aquest acord serà lleial al que el president Torra plantegi com a final del seu mandat”, ha afirmat Puigdemont, que veuria contraproduent obrir un procés electoral just en aquest moment, a les portes d’una possible “segona onada” de la Covid-19 en els propers mesos.

L’actual Govern, ha destacat, és ja “expert en la gestió de la crisi” i està “bregat” després de la primera onada del coronavirus, de manera que “és millor pecar de prudents i de conservadors” i confiar en els actuals consellers, en lloc de convocar eleccions i obrir uns mesos d’interinitat fins a la formació d’un nou executiu.

Puigdemont ha explicat que no participa en les converses que estan mantenint les forces independentistes per planificar una resposta a la possible inhabilitació de Torra, però sí que espera veure com “el Parlament, davant d’un abús tan greu, aixeca el dit, no calla, no es resigna i diu que aquest no és el camí”.

Més enllà de l’“actitud de fermesa” que espera del Parlament, Puigdemont ha assenyalat que la resposta a una inhabilitació “no pot ser només institucional o només social: ha de ser coral”.

Si es confirma la condemna, serà segons el seu parer “la ratificació d’una barbaritat jurídica i política, la ratificació que tenim raó a voler marxar d’un Estat espanyol que no para d’inhabilitar demòcrates”.

Es posarà de manifest, ha subratllat, que “la repressió continua estant a sobre de la taula” i és un “greu obstacle per a qualsevol solució política”.

A més, serà la “confirmació que a l’Estat espanyol li preocupa molt més una pancarta que clama per la llibertat que d’altres conductes realment criminals que tenen d’altres instàncies de l’Estat, com la monarquia espanyola”, ha argumentat.

Inhabilitar un president “per posar una pancarta demanant llibertat”, ha raonat Puigdemont, “reforça els arguments de l’independentisme”.

“El dret que té Catalunya a esdevenir una república independent és un dret que està intacte i ha guanyat raons, després de tres anys”, ha opinat.

Per contra, Puigdemont creu que l’estratègia pujolista del “peix al cove” -la via pragmàtica d’anar arrencant compromisos al Govern central a canvi de col·laboració a Madrid- és avui “un camí de fantasia”, perquè “no hi ha ni peix ni cove”. EFE