Posicionament de la Sectorial de Migracions de Junts de condemna a les morts a la frontera entre Nador i Melilla

El passat 24 de juny al voltant de dues mil persones van intentar saltar la tanca que separa el Marroc de l’estat espanyol

L’actuació dels cossos policials del Marroc i de l’Estat espanyol en territori marroquí davant l’allau de persones migrades ha provocat el resultat tràgic d’un nombre indeterminat de persones mortes i més de 300 ferides, segons diverses ONGs del territori. Totes elles intentaven saltar la tanca entre Nador i Melilla, però segons diverses informacions, només ho han aconseguit 133 que han demanat protecció internacional. Per atot això, és evident que es tracta d’una actuació policial desproporcionada que atempta contra els drets humans més bàsics.

Aquest succés a la frontera entre Nador i Melilla no és puntual. La desproporció en les actuacions és un fet habitual en aquesta frontera. Fa més d’un any i mig que en la mateixa zona els cossos policials han provocat la vulneració dels drets de les persones migrants i la violació dels drets humans en repetides ocasions per la mala gestió dels governs del Marroc i de l’Estat espanyol i per l’ús indiscriminat de la força i la violència en l’aplicació de les polítiques frontereres.

Per altra banda, cal tenir present que altres actors, com ara les màfies que trafiquen amb persones, treuen profit d’aquesta situació. Denunciem aquestes organitzacions que causen, directament o indirecta, la pèrdua de vides humanes fent transitar a persones migrants en condicions denigrants i provocant allaus a llocs fronterers que acaben amb un nombre indeterminat de ferits o, com en aquest cas, persones mortes.

Les migracions de caràcter econòmic, que tenen l’única finalitat de viure dignament, afecten milions de persones. Només amb un món més desenvolupat, sense fam, on tothom pugui viure dignament al seu lloc d’origen evitarem aquestes catàstrofes.

Per tot això, arran dels fets del 24 de juny, des de Junts per Catalunya:

  • Denunciem la nefasta política migratòria que sustenta aquestes actuacions que vulneren els drets humans més bàsics. De la mateixa manera, també denunciem qualsevol intent de treure profit polític i partidista davant la problemàtica de les onades migratòries de persones a la recerca de millors condicions de vida.
  • Condemnem l’ús indiscriminat de la força i les actuacions dels cossos policials contra les persones migrades que vulneren els drets humans.
  • Exigim una investigació per part de les institucions europees i organismes corresponents per aclarir els fets i depurar responsabilitats als governs al càrrec d’aquestes actuacions
  • Sol·licitem que els organismes corresponents impulsin les eines i els mecanismes adequats d’acollida per evitar la saturació dels sistemes de protecció. Social. Demanem que s’assoleixi un veritable compromís respecte a la protecció internacional de les persones.
  • Per últim, denunciarem el cas davant les institucions europees perquè es compleixin les lleis internacionals en matèria fronterera per a que es respectin els drets de les persones migrades.

 

Barcelona, 1 de juliol de 2022.