Portaveu Josep Rius: “Si deixa de ser una taula de diàleg i passa a ser un procés de negociació, Junts hi serem”

Junts posa tres condicions per participar a la taula: llei d’amnistia abans d’acabar la legislatura, referèndum pactat internacionalment i establir un sistema de garanties”

 

En resposta a les declaracions de Pedro Sánchez a La Vanguardia avui, on el president espanyol expressa el seu desig de veure Junts per Catalunya a la taula de diàleg, el portaveu i vicepresident, Josep Rius, en roda de premsa ha afirmat que només hi participaran “si deixa de ser una taula de diàleg i passa a ser un procés de negociació”. En aquest sentit, han demanat que es compleixin tres condicions: 

  1. Elaboració d’una llei d’amnistia per tots els encausats per la repressió que ha de ser aprovada abans d’acabar la legislatura.
  2. Negociar un referèndum pactat i validat internacionalment.
  3. Establir un sistema de garanties i seguiment de les negociacions que permeti monitoritzar els acords, tal com va aprovar el Parlament de Catalunya.

 

El portaveu ha afirmat que les paraules de Sánchez “constaten el fracàs de l’anomenada taula de diàleg entre ERC i el PSOE, que no ha servit per abordar el conflicte entre Catalunya i Espanya perquè entre d’altres coses, perquè no s’ha reunit” i ha afirmat que “ha estat un error vetar Junts, sense Junts per Catalunya no es pot resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya. En aquest sentit, interpretem com les paraules de Sánchez com una rectificació”

Tot i així, Rius s’ha reafirmat en la posició de Junts respecte la taula: “Junts no farà res que serveixi per blanquejar una taula de diàleg que ha fracassat. Per Junts la taula és morta”. “No perdrem el temps en una taula de diàleg en la que se’ns va vetar i que no ha servit per res”, ha reblat. 

 

En relació també amb el govern espanyol, l’Executiva de Junts ha valorat amb preocupació que ERC es reuneixi amb ministres del govern espanyol sense que hi hagi avenços en la investigació del cas Pegasus. “No es poden seguir prenent iniciatives unilaterals com la reunió entre Vilagrà i Bolaños. En nom de Junts per Catalunya, només negocia Junts”, ha afirmat Rius. En aquest sentit, l’executiva ha acordat reforçar els mecanismes de coordinació que preveu l’acord de Govern amb reunions mensuals i setmanals amb ERC; consensuar prèviament els temes que es negocien a Madrid que afecten al Govern; i fer complir l’acord de govern i crear, en aquest sentit, l’organisme de coordinació estratègica. 

Per Junts per Catalunya les relacions amb el govern espanyol segueixen congelades mentre no hi hagi assumpció de responsabilitats sobre el Catalangate i una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats. I sobre la reunió entre Aragonès i Pedro Sánchez, Rius ha afirmat que ara per ara no els consta que hi hagi cap reunió i, si n’hi ha, ha d’estar consensuada entre Junts i ERC. 

 

Per altra banda, Junts per Catalunya reclama al president espanyol explicacions pels incidents a Melilla i disculpes per haver felicitat l’actuació de la policia marroquina, contrària als drets humans i comparegui al Congrés per donar explicacions. Rius ha expressat la “condemna rotunda” dels incidents produïts, que han causat 37 morts, segons les ONGs. “És una vulneració intolerable dels drets humans que requereix una explicació per part del govern espanyol”, ha afirmat. El portaveu ha acusat el president espanyol d’estar comprant el discurs de l’extrema dreta quan diu que els incidents són culpa de les “màfies”: “si l’extrema dreta ja ha conquerit aquest marc mental de la política espanyola, només falta que aconsegueixi el poder polític”

Junts també ha denunciat la reacció de perfil baix que han tingut els socis del PSOE, Podemos i Comuns. “Això els fa còmplices”, ha assegurat Rius. “Si aquests fets haguessin passat amb un govern del PP la reacció hagués estat diferent, hi ha una esquerra que practica un doble discurs en funció de si està al Govern o l’oposició”

 

En altres qüestions d’actualitat, Junts ha celebrat la confirmació que el Mobile World Congress es quedarà a Barcelona fins el 2030: “la realitat és tossuda. Catalunya és un gran hub digital i tecnològic, de referència mundial”, ha afirmat Rius. El portaveu ha afegit que d’aquesta manera “es confirma que Barcelona no té rival per acollir un esdeveniment com el MWC pel seu talent digital, per ser una capital en la innovació, pels seus centres de recerca i pel seu caràcter emprenedor. El Mobile s’ha fet gran a Barcelona i Barcelona s’ha fet gran també gràcies al Mobile”. En aquest sentit, ha agraït al Departament de la Vicepresidència de la Generalitat i la Fira de Barcelona per fer-ho possible.

 

Barcelona, 27 de juny de 2022.