Portaveu Josep Rius: “Junts per Catalunya no farà de salvavides d’una taula de diàleg que ha fracassat”

Junts reitera que no està per apuntalar el govern espanyol, sinó per negociar l’amnistia i l’autodeterminació

 

Junts per Catalunya ha afirmat que “no farà de salvavides d’una taula de diàleg que ha fracassat”. El vicepresident i portaveu de la formació, Josep Rius, ho ha afirmat en roda de premsa, on ha reiterat que “Junts no està per apuntalar el govern espanyol sinó per negociar l’amnistia i l’autodeterminació” i no farà de crossa del govern espanyol:  “es diu d’esquerres, però a l’hora dels fets ho és molt poc. Pel que fa a Catalunya, ha estat incapaç d’encarar el conflicte polític més enllà de dues fotografies per salvar els pressupostos”

 

Rius ha tornat a recordar que la negociació s’ha de basar en tres punts: 

 

  1. Elaboració d’una llei d’amnistia que acabi amb la repressió iniciada l’octubre del 2017. 
  2. La negociació d’un referèndum d’autodeterminació legal i reconegut internacionalment.
  3. Que sigui un procés de negociació real amb l’establiment de garanties que validin les negociacions i el compliment dels acords.

 

En aquest sentit, ha afirmat que per negociar cal bastir un marc de confiança, que “no existirà fins que el govern espanyol permeti la creació al Congrés d’una comissió d’investigació sobre l’espionatge a líders independentistes, sobre el Catalan Gate”. El portaveu ha afirmat que “després de gairebé cinc anys després del referèndum, s’ha demostrat que l’actual taula del diàleg no és l’instrument per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya, perquè no té ni agenda temàtica ni tan sols calendari de reunions”

Rius en resposta a les declaracions de Pere Aragonès aquest matí a Onda Cero, ha afirmat que “precisament perquè creiem en el prestigi de les institucions estem d’acord amb Aragonès que cal posar la institució per davant i això vol dir defensar la pressumpció d’innocència de la presidenta del Parlament i impedir la ingerència dels tribunals espanyols. No pot ser que sigui la justícia espanyola la que decideixi qui pot ser diputat o no del parlament o qui la pot presidir. La millor manera de prestigiar el Parlament és defensar la seva sobirania”. Si finalment se li obre judici, Junts demanarà a la resta de forces polítiques respectar la presumpció d’innocència de la presidenta i que no sigui la cambra qui la jutgi. I ha afirmat que “la línia a seguir és la que es va veure la setmana passada, quan la mesa del Parlament va mantenir el vot del diputat Lluís Puig, malgrat que el Tribunal Constitucional li havia retirat”

Aquesta setmana se celebra al Congrés dels Diputats el debat de política general espanyola. Rius ha afirmat que “per Junts per Catalunya l’estat de la nació espanyola és crític, no només pel context i la greu crisi econòmica que travessa l’estat, sinó pel deteriorament de la seva qualitat democràtica. Les clavegueres de l’estat ja fa temps que condicionen la política espanyola amb connivència amb el poder judicial i alguns dels seus periodistes estrella”.  

En referència a la reunió entre els presidents català i espanyol que se celebrarà aquest divendres, el portaveu ha afirmat que respecten l’agenda del president, però que no comparteixen el contingut del què es pugui eventualment acordar. “El Govern de la Generalitat és de coalició, si es parla de negociació cal tenir present les posicions dels partits que conformen la coalició” i ha afegit que “la presumpta represa de la taula de diàleg s’ha produït en un context postelectoral de les eleccions a Andalusia i de Sánchez d’aprovar els pressupostos i on la taula de diàleg actual no s’ha reunit, no ha tingut agenda ni continguts”

 

Barcelona, 11 de juliol de 2022.