Nou rebuig del Congrés a l’oficialitat de les seleccions catalanes

“Amb la nova Llei de l’Esport teníem una oportunitat històrica perquè no es negués el dret a existir en l’esport internacional a les nacionalitats històriques”, assegura la diputada, Pilar Calvo

 El PNB veta l’intent de Junts de sotmetre a una darrera votació l’esmena per permetre la participació en competició internacional oficial de totes les seleccions catalanes

Nou cop de porta del Congrés a l’oficialitat de les seleccions esportives catalanes, que ha tornat a impedir la possibilitat que les seleccions catalanes siguin oficials en competicions internacionals. “Votem no a la llei espanyola de l’esport. El dret a existir de les seleccions catalanes era i és la nostra línia vermella.”, ha assegurat la diputada Pilar Calvo. “El PNB ha fet servir el reglament de la cambra espanyola per vetar el somni de l’independentisme català. Era una oportunitat històrica i s’ha desaprofitat”, hi ha afegit la diputada.

En aquesta nova llei de l’esport només es permet participar internacionalment, amb el previ consentiment del Consell Superior d’Esports (CSD), aquells esports amb arrelament històric i social dins d’una comunitat o aquelles federacions autonòmiques que s’hagin inscrit en la federació internacional abans que la federació espanyola. Això significa que el País Basc podrà tenir la selecció de pilota basca i, en el cas català, s’obre la porta a la participació de les seleccions de rugbi, hoquei, dards o bitlles. Junts considera totalment insuficient i discriminatòria aquesta norma. “El futbol a Catalunya té més arrelament que a Madrid. El Barça, l’Espanyol i el Palamós són més antics que el Reial Madrid, fundat per dos catalans: Joan i Carles Padrós. I si parlem d’arrelament social el Barça té 44.000 socis més que el Reial Madrid. En canvi això no serveix per tenir la selecció catalana de futbol”, ha explicat Calvo.

En la tramitació de la llei Junts ha incorporat moltes de les esmenes perquè federacions i lligues estiguin obligades a donar un tracte igualitari a ambdós sexes, garantint equitat en condicions econòmiques, laborals, de preparació física, d’assistència mèdica i en retribucions i premis. Des del grup de Junts al Congrés també s’ha aconseguit que els mitjans de comunicació públics estiguin obligats a programar en horaris amb audiències equiparables la retransmissió dels esdeveniments esportius femenins. “Hem aconseguit que qualsevol actuació de discriminació, abús o assetjament sexual per raó de sexe o autoritat comesa contra una dona, del personal d’una federació o lliga, o contra una esportista sigui una falta greu. Volíem que fos molt greu però el PSOE no hi va estar d’acord”, ha afirmat la diputada. Una altra de les propostes de Junts, i que no ha tirat endavant,  passava perquè la convocatòria de la selecció no fos obligatòria pels esportistes. “En un  país que defensa, presumptament, la llibertat i l’autonomia dels seus ciutadans, no s’hauria d’obligar a assistir als partits internacionals oficials”, ha reblat Calvo que també ha denunciat la situació de les jugadores internacionals que han rebut amenaça de sancions de fins a cinc anys i la retirada de la fitxa federativa per no anar a la selecció.