Nogueras: “Nosaltres no fiem res”

La portaveu ha assenyalat que la llengua catalana tindrà per primer cop en la història contemporània un reconeixement oficial internacional de màxim nivell

 

La creació d’una comissió d’investigació sobre els atemptats del 17 d’agost del 2017 a Barcelona i a Cambrils, i la reactivació de la comissió d’investigació sobre les clavegueres de l’estat i el cas Pegasus, són els altres punts de l’acord sobre la Mesa del Congrés

 

La diputada i portaveu de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats, Miriam Nogueras, ha comparegut aquest migdia després de la constitució de la Mesa del Congrés per explicar el marc de negociacions establert en les últimes setmanes, i l’acord arribat amb el PSOE per l’aprovació de la votació. Un acord, ha recalcat Nogueras, que “no té res a veure amb la negociació sobre la investidura. No es mouran promeses ni voluntats polítiques sense garanties de compliment. Nosaltres no fiem res”. Nogueras ha explicat que Junts per Catalunya ha exigit que alguns acords es posessin en marxa abans de la sessió d’avui.

 

Els principals acords explicats per la portaveu al Congrés es centren en la oficialitat del català a les institucions europees, l’ús de la llengua catalana de manera normal al Congrés, la creació d’una comissió d’investigació sobre els atemptats del 17 d’agost del 2017 a Barcelona i a Cambrils, i la reactivació de la comissió d’investigació sobre les clavegueres de l’estat i el cas Pegasus.

Pel que fa al primer punt, la portaveu Nogueras ha destacat el compromís acordat sobre l’ús de ple dret del català a totes les institucions de la UE. “El català serà llengua oficial de la Unió Europea. No és l’ús de la llengua a les institucions, que és molt diferent. Sinó l’oficialitat plena del català a a la Unió Europea”, ha volgut aclarir Nogueras.

 

Nogueras ha recordat que és la primera vegada que el Regne d’Espanya presenta aquesta sol·licitud. El Tractat de Funcionament de la UE regula el mecanisme pel qual es pot modificar el règim lingüístic de la Unió Europea, i aquest és el procediment que se seguirà. En la lluita perquè el català tingui els mecanismes i l’empara jurídica necessària, la seva consideració com a llengua oficial d’Europa és determinant. Nogueras ha destacat que “el principi de desconfiança ens ha fet ser escrupolosos en la formació d’aquest compromís”. “Aquest matí el Regne d’Espanya ha entrat una sol·licitud formal signada pel ministre Albares per la modificació del reglament 1/58 de la Unió Europea perquè el català, el basc i el gallec siguin incorporats com a llengües oficials de ple dret de la Unió Europea. I alhora sol·licita que en la primera reunió que es fa del Consell de la Unió Europea el proper 19 de setembre aquest punt s’incorpori per ser votat i aprovat”, ha explicat la portaveu. “Això és un fet. No és una promesa. Avui podem dir que s’ha fet història. Mai abans Espanya havia sol·licitat l’oficialitat del català a la Unió Europea”, hi ha afegit.

 

D’altra banda, ha recordat l’exigència que ha reclamat Junts per Catalunya perquè el català es pugui parlar al Congrés amb plena normalitat, juntament amb la resta de llengües oficials a l’estat espanyol de forma immediata, a partir del proper ple. “L’ús del català és perfectament legal, no és obligatori parlar en castellà. No necessita cap reforma del reglament, només és un problema de voluntat política”, ha destacat Nogueras. “Teníem el compromís que la presidenta del Congrés anunciaria avui, per primer cop a la història, es respectarien els drets lingüístics dels catalans i de les catalanes. Per primer cop es podrà parlar en català al Congrés.

 

En segon lloc ha fet esment a la creació d’una comissió d’investigació sobre els atemptats del 17 d’agost del 2017 a Barcelona i a Cambrils. “Tenim dret a saber la veritat. Hi ha molts interrogants a resoldre encara i volem arribar fins al final, fins on faci falta. Aquesta comissió és imprescindible que es faci ”, ha assenyalat Nogueras.

 

Finalment, ha fet esment al tercer acord sobre la reactivació de la comissió d’investigació sobre les clavegueres de l’estat i el cas Pegasus, “el cas d’espionatge que afecta a líders polítics més gran d’Europa, amb desenes de dirigents independentistes, advocats i professionals afectats”. Nogueras ha demanat que cal una investigació exhaustiva per aclarir qui va comprar el programa i qui va ordenar utilitzar-lo contra l’independentisme. En aquesta comissió també s’ha pactat que no es vetaran compareixences de persones que tinguin a veure o puguin aportar informació sobre els fets.

 

Nogueras ha acabat la seva intervenció recordant que ara toca la negociació per a la investidura, que no tindrà res a veure amb la de la Mesa del Congrés. “El nostre objectiu és la independència de Catalunya, i treballarem fins al final per fer valer els nostres vots”.

 

 

 

Madrid, 17 d’agost de 2023