Nogueras a Sánchez: “No compleixen els seus compromisos ni amb Europa ni amb Catalunya”

Recorda que, malgrat les crítiques de Pedro Sánchez al PP, aquest dijous “votaran els mateixos candidats per al Tribunal Constitucional i Tribunal de Comptes”

 

La portaveu de Junts per Catalunya al Congrés, Míriam Nogueras, ha explicat al president del Govern espanyol, després de la seva compareixença en Ple, que “ens tenen acostumats a no complir gaires dels acords a què es comprometen; de fet, solen fer tot el contrari”. Nogueras ha posat com a exemple el blindatge del català i ha criticat que el Govern espanyol hagi condicionat l’accés de Catalunya als fons europeus destinats a fomentar la lectura, uns 900.000 euros, a limitar el català: “quan es tracta d’imposar el castellà, aleshores sí que tenen quotes. És humiliant, i més venint d’un ministre català que coneix perfectament la realitat del català a Catalunya, el senyor Iceta”.

 

Nogueras ha recordat que Espanya és el país de la UE que acumula més infraccions per incompliment i mala aplicació de la llei europea. “Que no compleixin els seus compromisos internacionals ens surt molt car“, ha afegit, perquè “no transposar a temps la directiva europea 2016/680 ha costat als ciutadans 15 milions d’euros, a més d’una multa diària de 89 mil euros durant 3 mesos”. També en relació a la UE, Nogueras ha exigit saber si Espanya farà com Polònia o com Alemanya i Itàlia, que respecten el dret europeu. “Vostès diuen que es comprometen a respectar el dret europeu i, en canvi, no respecten la immunitat del President Puigdemont, i els consellers Comín i Ponsatí”.

 

Finalment, la portaveu ha assenyalat que, malgrat els intents de Sánchez i Casado de diferenciar el PP i el PSOE, “se’ls ha oblidat explicar que demà aniran de la mà per votar els mateixos membres del Tribunal Constitucional i del Tribunal de Comptes. Els de sempre fent allò de sempre”.

 

Execució de les inversions a Catalunya

En la sessió de control a l’Executiu, Nogueras ha preguntat a Sánchez sobre el “compromís concret que té el Govern espanyol d’execució de les inversions pressupostades per a Catalunya el proper any”. Nogueras ha destacat que, mentre els governs sobiranistes de Catalunya dels darrers 10 anys han executat gairebé el 90% del pressupostat, la xifra del que han executat els Governs de PP i PSOE a Catalunya està 20 punts per sota. “Sovint, el senyor Salvador Illa es refereix al període 2010 i 2020 com a dècada perduda, però les dades del PIB desmenteixen aquesta narrativa”, ha assegurat la diputada, que ha afirmat que els darrers 10 anys han estat “una dècada pròspera per a Catalunya, malgrat la violència i l’abús de poder, amb el consentiment i l’aval del PSOE, i malgrat el baix nivell d’execució de les inversions”.

 

Nogueras ha demanat explicacions al president del Govern espanyol per “l’infrafinançament endèmic de Catalunya”: “No se m’acut cap raó que ho justifiqui, només una preocupant deixadesa política dels governs d’Espanya”, ha lamentat, abans de repreguntar a Sánchez com pensa corregir aquesta situació.

 

 

 

 

 

Madrid, 10 de novembre de 2021