Nogueras, a la ministra Sánchez: “El govern espanyol fa xantatge a la Generalitat: inversions a canvi continuar amb Renfe una dècada”

“No té cap sentit que vostès contnuïin operant Rodalies”, assegura la portaveu de Junts al Congrés

“El 80% dels dies hi ha incidències greus”, hi afegeix la portaveu

La portaveu de Junts al Congrés, Miriam Nogueras, ha recriminat aquest dimecres a la ministra de Transports, Raquel Sánchez, la situació que es viu a Rodalies. Els episodis de mal funcionament continuen repetint-se i l’any 2022 s’han comptabilitzat un total de 559 incidències, 284 de les quals han estat greus. “No té cap sentit que vostès segueixin operant a Rodalies. Ho fan de manera nefasta i ho fan amb el suport dels que ara vénen a queixar-se”, ha assenyalat Nogueras. “De fet, els anys 2019 i 2022, han estat els anys amb més incidències dels darrers 10 anys. Anys governats pel PSOE i Podem”, hi ha afegit. Nogueras també ha assegurat que “el govern espanyol fa xantatge a la Generalitat perquè no transfereix els diners si no es compromet a operar amb Renfe els propers deu anys”.

Nogueras ha assenyalat la situació competencial de Rodalies. “La Generalitat de Catalunya des del 2008 i el 2009 té la competència per a la prestació de serveis de trens de Rodalies i regionals. De fet, el 2010 va finalitzar el contracte programa entre Renfe i l’estat espanyol. Aleshores, no hi ha cap relació entre Renfe, operador actual, i la Generalitat”. La portaveu ha assegurat que quan Junts va ser a la Conselleria de Territori es va enviar per escrit al govern espanyol la intenció d’operar amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Nogueras ha insistit que “avui Renfe no opera amb cap instrument jurídic. El que l’Estat espanyol hauria de traspassar segons l’acord, signat per Rodríguez Zapatero i Montilla, és el cost del dèficit d’explotació. Els diners”. I ha afegit: “La ministra ha de deixar de mentir perquè sense els diners no hi ha cap gestió. I el govern espanyol no traspassa els diners”.

Catalunya pateix un dèficit d’inversions a la xarxa ferroviària des de fa dècades. “Fer una posada a punt a Rodalies, restaurar els nyaps que vostès i el PP han fet a Catalunya durant dècades té un cost de 45.000 milions d’euros. Els pagaran? No els pagaran mai”, ha dit Nogueras a la ministra Sánchez.

“És culpa de la desinversió del PP que no ha pagat pràcticament ni un euro a Catalunya durant anys, però exactament com el PSOE. Rajoy només va complir el 6,2%, però de les promeses que va fer
Rodríguez Zapatero només va complir el 14%. Cap ministre no ha complert més del 35% del que ha promès, ni vostè”, ha explicat Nogueras.

Finalment, Nogueras ha fet diferents comparatives en les inversions fetes a diferents territoris en els darrers anys. “Si vius a Catalunya i te’n toquen 100, el govern espanyol te’n paga 35. Si vius a Madrid i te’n toquen 100, te’n paguen 184. El millor pla de Rodalies per a Catalunya és la independència”, ha afirmat Nogueras.