Junts aprova una iniciativa per compatibilitzar l’economia circular amb la promoció de la indústria tèxtil en països menys desenvolupats
La portaveu de Junts a la Comissió de Cooperació del Congrés, Mariona Illamola Dausà, ha defensat i ha aconseguit aprovar una Proposició no de Llei amb l’objectiu de compatibilitzar l’economia circular amb la promoció d’una indústria tèxtil a països menys desenvolupats i en vies de desenvolupament. “No pot ser que una millora per al medi ambient es faci a expenses del desenvolupament social i econòmic dels països en vies de desenvolupament i països menys desenvolupats”, ha apuntat la diputada en la seva intervenció, que a més recorda que “quan enviem roba de segona mà a alguns d’aquests països, perjudiquem la seva economia”.
La diputada ha explicat que el volum de deixalla tèxtil o roba de segona mà cada cop més elevat: “A Espanya més de 300 milions de tones acaben cada any en abocadors”. A més, ha dit que si bé és cert que hi ha una part que es dóna a entitats, “entre el 70% i el 90% s’exporta a països menys desenvolupats o en vies de desenvolupament, i perjudica les seves economies”.
Per tot això, el text de Junts aprovat exigeix:
- Reconèixer els efectes perjudicials per al sector de producció tèxtil a molts països menys desenvolupats i en vies de desenvolupament, de l’exportació massiva de roba de segona mà per preus de venda significativament inferiors a l’oferta local a aquests països.
- Compatibilitzar el model d’economia circular que es vol impulsar des de l’administració en consonància amb la legislació vigent a la Unió Europea, amb els criteris de cooperació internacional al desenvolupament favorables a la promoció i l’enfortiment d’una indústria tèxtil pròpia a països objecte de polítiques de cooperació.
- Considerar, a efectes pràctics, l’exportació massiva de roba de segona mà a països menys desenvolupats i en vies de desenvolupament, per preus significativament menors a l’oferta local, una modalitat de dúmping.
- Impulsar mecanismes i procediments de transparència que obliguin les empreses i entitats que exporten roba de segona mà a països menys desenvolupats i en vies de desenvolupament a informar els seus donants de roba sobre la naturalesa i ús comercial, o no, que se li doni a la roba donada, així com la petjada ecològica derivada de la seva exportació i transport al mercat de destinació.
- Impulsar i donar suport a campanyes i iniciatives per a la reutilització, compravenda i intercanvi de roba servible, de segona mà, al mercat propi, minimitzant la petjada ecològica derivada del seu transport i la deixalla tèxtil resultant del nostre actual volum de consum; donant una sortida més sostenible i justa al creixent volum de roba de segona mà generat per les actuals tendències de consum.”
Madrid, 14 de desembre de 2021