Mariona Illamola Dausà: “Quan enviem roba de segona mà a alguns països en vies de desenvolupament, perjudiquem la seva economia”

Junts aprova una iniciativa per compatibilitzar l’economia circular amb la promoció de la indústria tèxtil en països menys desenvolupats

 

La portaveu de Junts a la Comissió de Cooperació del Congrés, Mariona Illamola Dausà, ha defensat i ha aconseguit aprovar una Proposició no de Llei amb l’objectiu de compatibilitzar l’economia circular amb la promoció d’una indústria tèxtil a països menys desenvolupats i en vies de desenvolupament. “No pot ser que una millora per al medi ambient es faci a expenses del desenvolupament social i econòmic dels països en vies de desenvolupament i països menys desenvolupats”, ha apuntat la diputada en la seva intervenció, que a més recorda que “quan enviem roba de segona mà a alguns d’aquests països, perjudiquem la seva economia”.

 

La diputada ha explicat que el volum de deixalla tèxtil o roba de segona mà cada cop més elevat: “A Espanya més de 300 milions de tones acaben cada any en abocadors”. A més, ha dit que si bé és cert que hi ha una part que es dóna a entitats, “entre el 70% i el 90% s’exporta a països menys desenvolupats o en vies de desenvolupament, i perjudica les seves economies”.

 

Per tot això, el text de Junts aprovat exigeix:

 

  1. Reconèixer els efectes perjudicials per al sector de producció tèxtil a molts països menys desenvolupats i en vies de desenvolupament, de l’exportació massiva de roba de segona mà per preus de venda significativament inferiors a l’oferta local a aquests països.

 

  1. Compatibilitzar el model d’economia circular que es vol impulsar des de l’administració en consonància amb la legislació vigent a la Unió Europea, amb els criteris de cooperació internacional al desenvolupament favorables a la promoció i l’enfortiment d’una indústria tèxtil pròpia a països objecte de polítiques de cooperació.

 

 

  1. Considerar, a efectes pràctics, l’exportació massiva de roba de segona mà a països menys desenvolupats i en vies de desenvolupament, per preus significativament menors a l’oferta local, una modalitat de dúmping.

 

  1. Impulsar mecanismes i procediments de transparència que obliguin les empreses i entitats que exporten roba de segona mà a països menys desenvolupats i en vies de desenvolupament a informar els seus donants de roba sobre la naturalesa i ús comercial, o no, que se li doni a la roba donada, així com la petjada ecològica derivada de la seva exportació i transport al mercat de destinació.

 

  1. Impulsar i donar suport a campanyes i iniciatives per a la reutilització, compravenda i intercanvi de roba servible, de segona mà, al mercat propi, minimitzant la petjada ecològica derivada del seu transport i la deixalla tèxtil resultant del nostre actual volum de consum; donant una sortida més sostenible i justa al creixent volum de roba de segona mà generat per les actuals tendències de consum.”

 

 

 

 

Madrid, 14 de desembre de 2021