Laura Borràs: “Tenim tot el dret de viure plenament en català, posar la llengua al centre de les nostres vides”

Junts per Catalunya presenta les propostes en cultura i llengua en un acte telemàtica davant del Barcelona Supercomputing Center on es desenvolupa el projecte Aina, per facilitar l’ús del català en l’àmbit digital

 

Junts per Catalunya ha presentat aquest migdia les principals propostes en llengua i cultura, entre les quals destaquen aprovar un Pacte Nacional per la Llengua; blindar la immersió lingüística com a element de cohesió, identitat i convivència; garantir l’ús del català com a idioma central i llengua acadèmica; o apostar per un model audiovisual fort com a sector estratègic de l’economia i la cultura a Catalunya. Altres mesures proposades en l’àmbit cultural són l’elaboració d’una llei de la cultura com a dret universal; arribar al 2% del pressupost a polítiques culturals; garantir l’accés universal a la cultura amb accions conjuntes amb el teixit associatiu, la xarxa d’equipaments i el món local; o traspassar al Departament de Cultura competències en memòria democràtica.

 

Les propostes les ha presentades la candidata a la presidència, Laura Borràs, en un acte telemàtic en què ha reivindicat el “dret de poder viure plenament en català i que la cultura sigui un bé essencial que es vinculi en totes les àrees”. La candidata ha recordat que la cultura i la llengua catalanes són “elements conformadors de la identitat i de la nació, elements cohesionadors, integradors i generadors d’igualtat d’oportunitats” i que per això la seva defensa i promoció ha de ser “un objectiu prioritari de l’acció́ política”.

Per aquest motiu, Laura Borràs ha instat a fer servir “les eines, l’actitud i l’esperança necessàries per assolir-ho, per posar la llengua al centre de les nostres vides” i a fer-ho “en sentit positiu, a favor del català̀ i no en contra de cap altra llengua que es pali a Catalunya; i sense complexes”. I més davant les dades, que constaten que “malgrat els anys de bones polítiques de normalització lingüística, el català està en retrocés social”. En aquest sentit, Borràs s’ha compromès a incentivar l’ús de la llengua catalana en els sectors de més impacte social i comunicatiu, especialment entre els joves, així com en l’etiquetatge, la justícia, la producció audiovisual o els videojocs: “Que el català tingui futur, que sigui una llengua plena en aquest segle XXI, passa per aquestes mesures i passa, per les nostres relacions personals, a les xarxes socials, passa pel “.cat”, pel GPS o per l’internet de les coses”.

Precisament, l’acte telemàtic s’ha fet davant del Barcelona Supercomputing Center, on s’està desenvolupat el projecte Aina, que generarà els recursos digitals i lingüístics per facilitar el desenvolupament en català en eines digitals com assistents de veu, traductors automàtics o els agents conversacionals. En l’acte, Borràs ha estat acompanyada dels candidats Pep Riera i Francesc de Dalmases i també dels candidats i consellers de Polítiques Digitals i de Cultura, Jordi Puigneró i Àngels Ponsa.

 

 

Barcelona, 5 de febrer de 2021