La presidenta Laura Borràs i el secretari general Jordi Turull tanquen el congrés de la consolidació de Junts com a partit

Les ponències han estat aprovades amb més d’un 90% de vots a favor. El conseller Josep Rull ha sortit escollit president del Consell Nacional

 

La presidenta Laura Borràs i el secretari general Jordi Turull han tancat el congrés de la consolidació de Junts com a partit. Els dos líders han clos la segona part del 2n Congrés Nacional, que s’ha celebrat a La Farga de L’Hospitalet.

Durant els dos dies s’han debatut les diferents ponències (Organitzativa, Política, Municipal i Sectorial), que s’han aprovat amb més d’un 90% de vots a favor, i s’han fet públics els resultats de la votació per a l’elecció dels 20 membres del Consell Nacional, la presidència del Consell Nacional, el Defensor de l’afiliat i la Comissió de Garanties.

En el Congrés, Junts ha refermat una vegada més que pel partit la taula està enterrada. La presidenta Laura Borràs en aquest sentit, ha afirmat que “no som en taules de diàleg que siguin coartades d’un govern espanyol que l’única proposta que té per Catalunya és la de qui dies passa, anys empeny. O més ben dit, qui dies passa, pressupostos empeny” i Turull també ha carregat contra la taula de diàleg: “no ens hem de deixar arrossegar per cants de sirena enverinats ni tampoc deixar intimidar per les males arts de l’estat espanyol” i ha reclamat als partits recosir la unitat independentista: “la taula que volem i urgent és per recosir tots els partits i entitats independentistes”

La presidenta Laura Borràs ha afirmat que “d’aquest Congrés en sortim amb independència o independència” i que “a Argelers vam deixar clar que començàvem un trajecte Junts i avui hem demostrat que anem a totes”. La presidenta ha tret pit de la defensa de Junts de la llengua catalana: “hem demostrat quina és la radicalitat de Junts en la defensa de la llengua, perquè és la nostra proposta la que ha arrossegat a la resta de partits”.

Turull ha afirmat que amb el Congrés “arribem més junts i a totes que mai”.  El secretari general ha valorat positivament el fet que les ponències hagin estat aprovades amb més d’un 90% de vots a favor: “que les quatre ponències hagin estat aprovades per més del 90% és una prova irrefutable de compactació, d’unitat i de determinació d’aquest partit”. El secretari generall ha refermat el compromís de Junts cap a la independència i que cal treballar per aconseguir-ho: “per l’estampació al nostre diccionari polític: eliminem la resignació, la rendició i la renúncia. Només volem una ‘R’, la de la república catalana”. Una idea que també ha defensat la presidenta: “anem a totes per fer que l’independentisme recuperi la iniciativa; per plantar cara a la repressió; per avançar cap a la independència; per defensar els exiliats; per preservar la dignitat de les nostres institucions”.

Josep Rull ha sortit escollit com a president del Consell Nacional. En el seu discurs, ha afirmat que “som tant forts, que l’estat espanyol ha de desmantellar el seu estat de dret per abatre uns ideals legítims”

El president de Mesa, Lluís Puig, s’ha connectat telemàticament al Congrés. Tant la presidenta Laura Borràs com Jordi Turull han recordat que “no és normal” que Puig no pugui ser presencialment al Congrés del partit per la repressió. 

Les ponències, aprovades amb més d’un 90% de vots a favorLa ponència Organitzativa ha sigut aprovada amb un 90,09% de vots a favor. La coordinadora de la ponència, Violant Cervera, ha afirmat que “aquest segon congrés és la nostra consolidació com a partit”.  

 

La ponència Sectorial ha sigut aprovada amb un 99,8% dels vots a favor. El seu coordinador Damià Calvet en la roda de premsa va afirmar que “la ponència ens ha permès definir el que nosaltres podem considerar concepte de governar bé”. La ponència proposa, entra d’altres coses, la creació d’una Agència de Seguretat Nacional o eliminar els impostos de patrimoni i successions i rebaixar el tipus màxim d’IRPF del 50 al 45%. 

 

La ponència de política Municipal ha sigut aprovada amb un 99,37% dels vots. En roda de premsa, el seu coordinador, Jordi Fàbrega, va explicar que “es prioritzaran sempre pactes amb partits amb què es comparteixi el mateix model de ciutat o de poble i que tinguin la independència de Catalunya dins el seu objectiu, però es respectarà l’autonomia local”. I ha afirmat que “amb aquest full de ruta guanyeu les eleccions municipals del 2023 i feu dels municipis la base del benestar, oportunitats i la independència”. 

 

La ponència Política ha sigut aprovada amb un 99,79% dels vots. En roda de premsa, el seu coordinador, Aleix Sarri, va exposar que la ponència marca que la taula de diàleg es dona per acabada: “la donem pràcticament per acabada perquè considerem que no ha donat fruits. Recordem que aquesta etapa de diàleg no va començar fa un any i mig, si no fa més temps que se’n parla. No hi ha hagut prou resultats tangibles i la donem per acabada”L’Hospitalet, 17 de juliol de 2022