La titular de Drets Socials alerta que el 2019 hi havia més de sis mil persones sense llar a Catalunya
La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha anunciat avui que el Govern ha aprovat el marc d’acció per abordar el sensellarisme que comptarà amb una dotació de gairebé 98 milions d’euros durant els propers quatre anys. Cervera ha alertat que el 2019, segons el Registre Unificat de Dades dels Ens Locals, hi havia més de sis mil persones sense llar a Catalunya i que la xifra no sembla baixar. La informació que s’ha obtingut durant la campanya de vacunació contra la COVID-19 a les persones sense llar i les dades dels darrers recomptes nocturns realitzats a Barcelona i altres ciutats de Catalunya confirmen la tendència a l’alça del nombre de persones que es troben en aquesta situació.
La consellera ha explicat que els objectius d’aquest pla són, entre d’altres, “reduir el nombre de persones que viuen al carrer, reduir el temps, incrementar el parc d’habitatge protegit o la lluita contra l’estigmatització”.
Aquesta dotació es repartirà en dos àmbits d’actuació diferents. Per una banda, 60M€
repartits en quatre anys (12,7M el 2022; 14M el 2023; 16M el 2024 i 17M el 2025) a través del Contracte Programa, que estableix el marc de coordinació, cooperació i col·laboració entre el Departament i els ens locals per tal de permetre una prestació i gestió dels serveis socials.
I, per altra banda, 37,8M€ repartits en quatre anys (8 el 2022, 8,8 el 2023, 10 el 2024 i 10,8 el 2025) a l’Agència de l’Habitatge, que buscarà espais residencials dignes per a les persones sense llar. L’objectiu del projecte és assolir, durant aquest any, l’ampliació en 300 unitats el parc d’habitatges destinat a persones sense llar i sense sostre.
A banda, el Departament també preveu obrir dues línies de subvenció finançades amb els fons Next Generation. Per una banda per a la construcció i remodelació d’equipaments,perapersonesgrans,personesambdiscapacitatipersonesamb problemàtica social derivada de malaltia mental, d’addiccions o provocada pel virus VIH, així com equipaments per a la protecció de persones sense llar o amb necessitats d’allotjament temporal.
Per altra banda, a projectes d’innovació social, on es podran presentar projectes innovadors en atenció a persones en situació de vulnerabilitat i en situació d’exclusió social.
El marc d’acció es basa en el model de treball Housing First, pel qual tota persona té dret a un habitatge per tenir un projecte de vida. També estableix condicions i seguiment. El Departament ha treballat amb diferents departaments, tercer sector i ajuntaments. En aquest sentit, Cervera ha posat de relleu que “prop de 60.000 persones a Catalunya no viuen en habitatges dignes”.
Barcelona, 29 de març de 2022.