La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, anuncia que s’ha habilitat un circuit d’urgència per acollir menors ucraïnesos sense tutors legals

Cervera afirma que “tenim l’obligació de garantir al màxim els drets dels infants, vetllar per la seva seguretat i evitar possibles màfies que podrien aprofitar-se d’aquesta situació”

 

El Departament de Drets Socials ha habilitat un circuit d’urgència per acollir menors ucraïnesos sense tutors legals, per agilitzar i simplificar aquest procediment. L’entrada i gestió inicial dels expedients de menors d’edat no acompanyats d’origen ucraïnès es farà a través de la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA). 

Ho ha anunciat en roda de premsa la titular del Departament, Violant Cervera, que ha demanat canalitzar la solidaritat per tal de protegir els drets dels infants i adolescents ucraïnesos que arribin a Catalunya. Cervera ha afirmat que “tenim l’obligació de garantir al màxim els drets dels infants, vetllar per la seva seguretat i evitar possibles màfies que podrien aprofitar-se d’aquesta situació”. “Som un país solidari, i això ens omple d’orgull, però també hem de ser conscients que cal fer la feina ben feta perquè el més important és garantir la seguretat, la salut, el benestar i els drets dels infants”, ha reblat. 

La consellera ha demanat a tothom que vulgui ser família d’acollida, i tothom que ja estigui amb menors ucraïnesos sense tutors legals, que es posin en contacte amb el departament a través del telèfon d’Infància Respon. Les persones que vulguin s’han de posar en contacte al 116 111 o a través del correu dgaia.dso@gencat.cat

Cervera ha fet aquestes delcaracions des de Terrassa, on ha participat en una roda de premsa juntament amb l’alcalde del municipi, Jordi Ballart, i representants de la ONG Terrassa Ajuda Nens d’Ucraïna (TANU), per explicar el dispositiu d’acollida d’un grup d’un centenar d’infants i adolescents d’Ucraïna. 

El Departament de Drets Socials ha adoptat mesures d’urgència per garantir la protecció de prop d’un centenar d’infants i adolescents procedents d’Ucraïna, que seran acollits per famílies catalanes. Moltes d’aquestes famílies ja es coneixien amb els nens i nenes perquè havien compartit períodes de vacances a través de l’entitat TANU, i la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) ha fet prevaldre aquest vincle. El Departament també gestionarà la targeta sanitària i l’escolarització dels infants i adolescents durant la seva estada al país.

 

Terrassa, 8 de març de 2022.