La Comissió Europea fa un toc d’alerta al Govern espanyol per incomplir la Directiva de Morositat arran d’una pregunta de Junts i Lliures per Europa

El Comissari pel Mercat Interior, Thierry Breton, avisa que farà̀ tot el possible perquè̀ les seves recomanacions s’implementin en el Pla de Recuperació́ i Resiliència de l’estat espanyol

La Comissió Europea ha fet un toc d’alerta al Govern espanyol pel continuat incompliment de la Directiva de Morositat. Aquest avís l’ha fet el Comissiari pel Mercat Interior, Thierry Breton, que ha respost els eurodiputats de Junts i Lliures per Europa, Carles Puigdemont, Antoni Comín i Clara Ponsatí, arran d’una pregunta que li van adreçar el passat 17 juliol, en què li demanaven sobre en quin punt estava el procediment d’infracció que la CE havia obert a l’Estat per aquest reiterat incompliment de la Directiva Europea.
En concret, els tres eurodiputats van demanar a la Comissió quines mesures s’aplicarien a l’Estat espanyol si continuava aquest incompliment i si això afectaria els fons “Next Generation EU”. Una petició derivada de la preocupació davant el context de crisi provocat per la Covid-19, amb 122.000 pimes tancades (comptabilitzades al mes de març del 2020) i un 43% dels comerços en risc d’abaixar la persiana pels retards en els pagaments dels proveïdors, tant públics com privats.

En la resposta als eurodiputats, Thierry Breton ha exposat que aquest continuat incompliment tindrà̀ conseqüències en els futurs fons de Recuperació́ i Resiliència i ha reconegut que les autoritats publiques espanyoles han de fer molt més per evitar la morositat, ja que qui acaba pagant són sempre les petites empreses que no poden fer front al retard de pagament dels seus proveïdors.
Pel que fa al procediment d’infracció́ contra Espanya iniciat el 2015 pels retards en els pagament del sector públic, Thierry Breton, afirma que els procediment continua obert, tot i la millora pel que fa a les Comunitats Autònomes i les entitats locals.
La Comissió Europea també́ informa els eurodiputats que crearà̀ un observatori virtual de la morositat i sistemes pilot de mediació́, per tal d’agilitzar els pagaments pendents i evitar la judicialització dels processos d’impagament, dins del marc de l’Estratègia per les pimes de la UE.

Brussel·les, 18 de novembre de 2020