Albert Batet i Marta Madrenas

Junts registra una proposició de llei al Parlament que dota d’eines als ajuntaments i comunitats de veïns per combatre les ocupacions conflictives 

Albert Batet: “Lamentem que la lluita contra les ocupacions no sigui una prioritat del Govern del president Aragonès”

El grup parlamentari de Junts per Catalunya ha registrat aquest matí al Parlament una proposició de llei per combatre les ocupacions conflictives a propietats de grans tenidors i que alteren la convivència, generen inseguretat i provoquen alarma social.  “Aquestes ocupacions fan la vida impossible als veïns que les pateixen i produeixen un sentiment d’impotència als alcaldes i alcaldesses, que no tenen eines suficients per restablir la convivència en els seus municipis”, ha advertit el president del grup parlamentari, Albert Batet, en roda de premsa.

Batet ha explicat que des del Parlament s’actua en una doble línia: “amb la reforma de la Llei d’Habitatge i del Codi Civil Català per facultar ajuntaments i comunitats de veïns per reclamar judicialment el desallotjament d’un immoble ocupat que genera problemes de convivència, si en un termini de 30 dies la propietat no ha actuat i que, principalment, són grans tenidors”. Així mateix, en aquests casos, els ajuntaments podran adquirir temporalment l’ús de l’habitatge per destinar-lo a habitatge social.

El president del grup parlamentari ha lamentat que “la lluita contra les ocupacions no sigui una prioritat del Govern del president Aragonès i que prefereixi mirar cap a un altre costat”. Des de Junts per Catalunya, en canvi, “proposem solucions eficients i efectives per donar resposta a un greu problema que afecta milers de ciutadans i impulsem la feina que ja havien començat les conselleres Ciuró i Cervera, però que l’actual Govern d’Esquerra ha aturat i ha guardat al calaix”.

Batet ha recordat que, en els últims deu anys, les ocupacions han crescut exponencialment a Catalunya: “Les xifres són demolidores”. En aquest sentit, ha recordat que Catalunya concentra el 45% de les ocupacions de tot l’Estat espanyol. “El 2011 hi havia 1.336 ocupacions il·legals i, el 2021, n’hi havia 7.345.  Hi ha hagut un augment del 550%. I es preveu que el 2022 augmenti el 20%”, ha assenyalat. 

Amb aquesta acció, Junts per Catalunya continua posant fil a l’agulla amb iniciatives legislatives al Parlament de Catalunya,  a les Corts Generals espanyoles i amb mocions presentades als ajuntaments d’arreu del país. 

Més eines contra les ocupacions conflictives

La diputada de Junts i alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha exposat que cal dotar els ajuntaments i les comunitats de propietaris d’eines útils per actuar davant d’ocupacions conflictives i poder procedir al desallotjament de l’immoble “en situacions greus que creen alteració greu de la convivència i que comprometen la seguretat de l’edifici”. La ponent relatora d’aquest projecte de llei ha subratllat que aquesta  mesura “anirà dirigida als grans tenidors, les persones jurídiques que tenen més de deu habitatges en propietat, i actuarà sobre els ocupants que no tinguin títol habilitant per ocupar-lo”

La proposta de Junts per Catalunya posa damunt de la taula dues modificacions legals. En primer lloc, la del llibre V del Codi Civil de Catalunya, relatiu als drets reals, per facultar els ajuntaments i les comunitats de propietaris. La modificació facultarà jurídicament els ajuntaments i les comunitats de veïns afectades perquè puguin instar judicialment les desocupacions en aquests casos que generen alteració greu de la convivència i creïn alarma social. 

En segon lloc, la modificació de la llei de l’Habitatge de Catalunya servirà per poder destinar els habitatges desallotjats, que acostumen a ser de grans tenidors, a habitatge social per famílies vulnerables. “El dret a un habitatge digne és una prioritat per Junts per Catalunya”, ha afirmat Madrenas. 

D’altra banda, el president del grup parlamentari, Albert Batet, s’ha solidaritzat amb els més de 150 ferits en l’accident d’avui entre dos trens a Montcada i Reixac.  “Lamentem que, a Rodalies, plou sobre mullat. Davant la deixadesa de l’Estat, demanem el traspàs integral de Rodalies per una gestió eficient i de qualitat del servei”, ha reblat.