Junts registra la petició per crear una comissió d’estudi al Parlament sobre el deute històric de l’Estat amb Catalunya

L’objectiu és fer una radiografia per conèixer l’impacte d’aquest dèficit i exigir una reparació en benefici dels catalans i catalanes

 

El grup parlamentari de Junts per Catalunya ha registrat la sol·licitud perquè el Parlament creï una comissió d’estudi sobre el deute històric de l’Estat amb Catalunya. L’objectiu és fer una radiografia per saber quin impacte suposa aquest dèficit per exigir una reparació en benefici dels catalans i catalanes. 

Volem quantificar-ho. Posar-ho negre sobre blanc al Parlament perquè el deute històric de l’Estat amb Catalunya és un deute amb el benestar, amb el progrés i amb les oportunitats dels catalans i les catalanes”, denuncia el president del grup parlamentari, Albert Batet. 

Catalunya representa el 16% en percentatge de població de l’Estat, genera el 19% del PIB o el 25% de les exportacions, però, en canvi, les inversions de l’Estat a Catalunya durant els darrers 10 anys han estat inferiors al 12%, amb un compliment dels pressupostos per sota del 74%.

A més, l’Estat discrimina Catalunya en partides d’àmbit social com l’ingrés del mínim vital, on és qui rep menys ingressos per habitant, o el traspàs de les beques, on rep el 10% tot i tenir una població universitària que representa el 17% de l’Estat. 

Batet assegura que “és una asfíxia premeditada i que, dins l’Estat espanyol, no hi ha res a fer. Per això, treballem per la independència. Però tenim el dret i el deure de saber quin és exactament aquest deute històric”.

​​De forma generalitzada, els càlculs del dèficit fiscal de l’Estat amb Catalunya demostren que es manté en un nivell proper al 8% del PIB de forma continuada. Amb el nivell de PIB actual, el dèficit fiscal anual se situa entorn dels 18.000 milions d’euros. Aquest dèficit ha suposat un infrafinançament clar i continuat de la Generalitat, que ha causat una manca de recursos per fer front a les demandes socials de benestar en forma de sanitat, educació, seguretat i, de fet, en tots els àmbits del pressupost de la Generalitat.

Per això, Batet critica que “els catalans són iguals davant la llei a l’hora de pagar els impostos, però no a l’hora de rebre prestacions de l’Estat a través de la Generalitat o altres administracions que reben finançament estatal”.