Junts reclama que els productes menstruals siguin considerats béns de primera necessitat

Exigeix al Govern espanyol que rebaixi el tipus del 10% de l’IVA aplicat al superreduït del 4%

Els grups de Junts al Congrés i al Senat han presentat una iniciativa perquè els productes menstruals siguin considerats béns de primera necessitat, contribuint a l’eradicació de la pobresa menstrual. “A l’estat espanyol, els productes menstruals no estan catalogats com a béns de primera necessitat, i se’ls aplica un 10% d’IVA. En canvi, un producte com la viagra té un IVA superreduït del 4%“, apunta el text.

 

Es calcula que 1 de cada 4 dones europees ha de decidir entre comprar productes menstruals o aliments, per problemes econòmics. A més, 2 de cada 10 dones viu al llindar de la pobresa, motiu que les fa candidates a viure una “menstruació poc saludable” i a patir l’anomenat “analfabetisme menstrual“, com a conseqüència de la baixa o inexistent política de salut pública en aquesta matèria. En aquest sentit, el text registrat denuncia que la manca de cobertura d’aquestes necessitats bàsiques empeny algunes dones a utilitzar cartrons, papers de diari o teixits diversos, la qual cosa les exposa a patir infeccions i altres patologies.

 

Per tot això, Junts per Catalunya ha presentat una Proposició no de Llei al Congrés i una moció al Senat amb l’objectiu d’ “incloure la salut menstrual com un tema de salut pública prioritari“. “És imprescindible que els productes menstruals estiguin considerats béns de primera necessitat i que estiguin disponibles gratuïtament per a famílies vulnerables“, apunta la iniciativa, que exigeix ​​també “reduir el tipus del 10% de l’IVA aplicat actualment al 4%”.

 

Així mateix, Junts demana el traspàs dels recursos necessaris a les comunitats per realitzar formació i divulgació en la matèria, donar a conèixer els efectes secundaris de la menstruació des d’un punt de vista mèdic i emocional, així com normalitzar la menstruació com una realitat quotidiana de dones i persones trans.

 

La iniciativa ja ha estat aprovada al ple de l’Ajuntament de Sabadell, a instàncies de Junts per Sabadell.

 

 

Madrid, 6 de maig de 2021