Junts reclama eines d’estat per disposar de més recursos i impulsar polítiques decidides en defensa del medi ambient i l’acció climàtica

La candidata a la presidència de la Generalitat, Laura Borràs, ha alertat de la urgència que Catalunya disposi d’eines d’estat i més recursos per afrontar polítiques pròpies i decidides en defensa del medi ambient i l’acció climàtica “davant la incompetència de l’Estat espanyol”. Borràs ho ha dit des de la Barra del Trabucador, al Delta de l’Ebre, on ha retret la falta d’actuació del govern espanyol en aquest espai natural i la necessitat d’actuar-hi: “Perquè no hi ha planeta B, tampoc hi ha Delta B”. Borràs estava acompanyada pel cap de llista a la demarcació de Tarragona, Albert Batet, la candidata de les Terres de l’Ebre, Mònica Sales, així com dels consellers Damià Calvet i Josep Rull.

En l’acte, Albert Batet ha defensat que el territori “coneix bé la problemàtica i sabem quina és la solució”, mentre que l’estat espanyol “no té cap interès en la seva protecció”, i ha acusat el govern del PSOE i els governs espanyols anteriors de “deixadesa de funcions” i de “donar l’esquena al Delta”. Per això, Batet ha reclamat la necessitat “d’una acció política per defensar els recursos que necessita el Delta, per garantir les inversions necessàries i inajornables per aquestes terres i el futur d’aquest territori”.  En aquesta mateixa línia, la candidata a les Terres de l’Ebre, Mònica Sales, que ha assegurat que Junts treballarà per “revertir la situació de vulnerabilitat del Delta, perquè és un problema de país”.

Els consellers defensen les polítiques mediambientals catalanes

El conseller Josep Rull ha reivindicat el compromís de Junts amb les polítiques mediambientals i de lluita contra el canvi climàtic i ha recordat les mesures i la legislació que s’han impulsat des de Catalunya, especialment en l’anterior legislatura, que van ser frenades o retallades pel govern espanyol. “No entenien les polítiques climàtiques, l’agenda urbana, el concepte d’economia circular, perquè no entenien els grans reptes de la humanitat”, ha apuntat Josep Rull en relació amb el govern espanyol del 155. I per això ha remarcat la importància de poder “comparèixer davant del món tal com som: una nació amb projecte, un projecte que és universal, amb majúscules i que pensa en gran. Actuar localment aquí al Delta de l’Ebre amb tot el poder d’un Estat i pensar globalment”.

També el conseller de Territori i Sostenibilitat i candidat de Junts a la llista de Barcelona, Damià Calvet, ha remarcat que Catalunya necessita de disposar de tots els recursos per poder tirar endavant polítiques “decidides en matèria mediambiental” i protegir el medi natural i la biodiversitat davant la vulnerabilitat que han evidenciat les emergències financera, climàtica i sanitària. “Ens cal més capacitat legislativa i recursos per tirar endavant aquestes polítiques mediambientals, ja que ara l’Estat limita la nostra ambició climàtica”, ha assegurat Calvet, que ha posat com a exemple el recurs del Tribunal Constitucional contra la llei del canvi climàtic, una llei “pionera al sud d’Europa, com també ho va ser la creació del departament de medi ambient o una oficina de canvi climàtic”.

Pots accedir a l’àlbum de Flickr de Junts per Catalunya per veure totes les fotografies de la roda de premsa.