Junts reclama al Govern espanyol que reconegui el genocidi armeni

“Que l’Estat espanyol i el seu poder legislatiu no hagin condemnat explícitament el genocidi armeni és una anomalia democràtica inacceptable”, afirma Nogueras

 

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha presentat una Proposició no de Llei perquè el Govern espanyol reconegui com a genocidi la persecució, deportació i massacre massiva d’armenis per part de l’Imperi Otomà. La iniciativa també exigeix que Turquia el reconegui, cosa que mai ha fet, i rehabiliti el patrimoni cultural i històric tant armeni com d’altres minories nacionals. Junts demana que “es condemnin i rebutgin tots aquells posicionaments que, per interessos geopolítics o econòmics, promoguin el negacionisme del genocidi contra el poble armeni”.

 

El 24 d’abril és el dia que la comunitat internacional recorda les víctimes del genocidi armeni. Aquest crim d’Estat, perpetrat per l’Imperi Otomà a principis del segle XX, encara avui és negat per Turquia; tanmateix, els parlaments de la majoria de països del món han aprovat resolucions per tal de reconèixer el Medz Yeghern, el genocidi armeni. El Parlament Europeu ho va fer el 1987 i el 2015, amb motiu del centenari del genocidi, i els Estats Units ho ha fet recentment. També el Parlament de Catalunya el va reconèixer el 2010.

 

Que l’Estat espanyol i el seu poder legislatiu no hagin condemnat explícitament el genocidi armeni és una anomalia democràtica inacceptable”, afirma Nogueras en el text. De fet, la Comissió d’Afers Exteriors del Congrés va rebutjar una proposta en aquest mateix sentit el 2018.

 

 

Madrid, 26 d’abril de 2021