Junts reclama ajuts urgents per als municipis de les Terres de l’Ebre afectats per la DANA de diumenge 

També reivindica inversions que minimitzin l’impacte dels temporals 

Junts per Catalunya s’ha mobilitzat ràpidament per articular accions per ajudar els municipis més afectats per la DANA de diumenge que va afectar, sobretot, diverses zones de les Terres de l’Ebre, especialment del Montsià i el Baix Ebre. 

En una reunió de treball d’urgència, que ha aplegat, aquest dilluns, alcaldes i regidors dels municipis més afectats així com diputats al Parlament de Catalunya, el Congrés i la Diputació de Tarragona, a més de dirigents territorials del partit, s’ha fet una primera avaluació dels danys i s’han concretat les primeres iniciatives que el partit impulsarà. 

Les principals afectacions han estat danys en equipaments públics i infraestructures, així com inundacions de negocis, camps de conreu, finques i cases particulars, o la desfeta de camins rurals i barrancs, entre d’altres. 

Mentre els ajuntaments, els particulars afectats i pagesos quantifiquen econòmicament els danys ocasionats, Junts reclama ja a les diferents administracions supramunicipals que articulin les línies d’ajuts urgents i les millors fórmules per agilitar-los. Uns diners que han de servir per reparar els desperfectes, cobrir les despeses extraordinàries de les actuacions d’aquests dies i indemnitzar els particulars i pagesos que perdran les seves collites. A més a més Junts també demana que s’executin d’una vegada mesures i solucions estructurals per minimitzar l’impacte de temporals com els d’ahir, atès que, per exemple, Alcanar ha patit tres inundacions per riuades en 5 anys.

Concretament el grup parlamentari de Junts al Parlament de Catalunya requereix al Govern de la Generalitat que sigui sensible amb el patiments dels particulars i amb les dificultats de les administracions municipals fruit dels aiguats. Per això demana que s’informi com, quan i de quina manera donarà resposta a les afectacions de la DANA, tant a l’administració pública com als pagesos, empresaris i ciutadans particulars que han tornat a patir l’impacte dels aiguats. 

També instarà l’executiu català a formalitzar un òrgan gestor de tots els ajuts de la Generalitat per tal de coordinar les actuacions i facilitar els tràmits, evitant així que la complexitat administrativa impossibiliti que els recursos arribin als seus destinataris amb la celeritat necessària en una situació d’emergència com l’actual. 

Pel que fa al Congrés dels Diputats, el grup parlamentari de Junts impulsarà les iniciatives necessàries per tal que el Govern de l’Estat espanyol mobilitzi els recursos per cobrir aquelles inversions estructurals que han d’evitar que aquests episodis, cada vegada més habituals, no tornin a causar els mateixos danys. En aquest sentit, la mobilització de fons europeus Next Generation, canalitzats i gestionats directament des del territori és una oportunitat.

Finalment, pel que fa a la Diputació de Tarragona, organisme focalitzat clarament en el suport als Ajuntaments, els diputats de Junts impulsaran la tramitació de la modificació pressupostària necessària per tal de mobilitzar recursos extraordinaris d’aquesta administració supramunicipal per atendre les despeses sobrevingudes dels ajuntaments.

Santa Bàrbara, 4 de setembre de 2023