Junts presenta una proposició per derogar la llei que permet als jutges “aplicar la seva agenda política”

El diputat, Josep Pagès, denuncia la submissió de la mesa del Congrés davant l’abús de poder del jutge Marchena que el 2019, i a l’empara de l’article 384 bis LECrim, va suspendre els diputats Turull, Rull, Sánchez i Junqueras i el senador Romeva

“Derogar el 384 bis és una millora per als representants electes i per als ciutadans que els han votat, perquè suposa acabar amb una relíquia de la política antiterrorista dels anys vuitanta, de la mateixa època que el GAL, un artefacte desfasat la mateixa existència del qual assegura la vulneració de drets que es produirà”, ha explicat el diputat de Junts, Josep Pagès. A la pràctica, aquest article permet a un jutge d’instrucció suspendre un parlamentari, sense mediar sentència, amb la simple acusació de violència o terrorisme. “Totes les cauteles del Tribunal Constitucional van ser inútils, com han demostrat els jutges espanyols, que aprofiten cada possibilitat que tenen per aplicar la seva agenda política”, ha assegurat el diputat.

Pagès ha volgut incidir que el Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides, en el dictamen de juliol de 2022, estableix que l’aplicació de l’article 384 bis als líders polítics catalans constitueix “una violació de l’article 25 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, referent a la participació en els assumptes públics, directament o per mitjà de representants lliurement elegits, el dret a ser elegit i a quedar-s’hi si no hi ha sentència ferma”.

Pel que fa a la polèmica suspensió dels diputats aplicada per la taula del Congrés presidida per Meritxell Batet, Pagès ha recordat els dos episodis més lamentables que ha viscut el Congrés dels Diputats al llarg d’aquests anys. “Des del 23 de febrer del 1981, quan algú va obrir les portes a les pistoles dels colpistes, el pitjor moment d’aquesta càmera va arribar el 24 de maig del 2019, quan algú va tornar a obrir les portes per segona vegada perquè entressin pistoles a aquest hemicicle. En aquest cas, les dels policies que van venir per emportar-se els diputats electes a la presó de Soto del Real”, ha assegurat Pagès, que també ha criticat l’abús de poder del jutge Marchena. “On va quedar la preeminència del poder legislatiu, on va quedar la supremacia parlamentària, on va quedar la divisió de poders amb els seus contrapesos?, ha preguntat Pagès.