Junts presenta una esmena a la totalitat als pressupostos del govern espanyol i denuncia que “els diners no arriben mai a Catalunya”

“Instem tots els partits catalans a donar suport a la nostra esmena. Així no podem seguir”, assegura la portaveu al Congrés, Míriam Nogueras

 

“Aquells qui aproven els pressupostos del PSOE any rere any prioritzen un pacte amb Espanya, abans que amb Catalunya”, afirma el portaveu al Senat, Josep Lluís Cleries

 

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, i el portaveu al Senat, Josep Lluís Cleries, han presentat avui l’esmena a la totalitat als Pressupostos Generals de l’Estat per al 2023. “Els catalans han de saber que els diners no arriben. Ni els del 2021, ni els del 2022 ni tampoc ho faran el 2023. De manera sistemàtica s’aproven pressupostos que no es compleixen. S’ha de començar a dir que això no és normal. No es pot normalitzar que el govern espanyol no ens pagui. És per aquest motiu que presentem una esmena a la totalitat”, ha assegurat la diputada. En la mateixa línia, Cleries ha acusat el Govern espanyol de “donar titulars que no tenen res a veure amb la realitat” i ha afegit que “per gastar tan poc a Catalunya s’hi ha d’esforçar molt”. “Aquest any tornarem a viure el mateix teatre dels darrers anys, molta comèdia al començar però sabem desenllaç, que sempre és que a canvi de res s’aproven uns pressupostos” ha criticat.

Des de Junts s’insta als partits catalans a donar suport a l’esmena a la totalitat. “No es pot seguir donant estabilitat a un govern que no paga mai. En política cal ser útil, no important. I la utilitat en aquest cas és trencar la dinàmica perversa dels darrers quaranta anys”, ha afegit la diputada.

 En aquesta línia, Nogueras ha denunciat una vegada més la poca inversió del Govern espanyol a Catalunya. “Alguns prefereixen la catifa vermella que denunciar aquesta anomalia. Ser útil avui és posar en evidència I denunciar aquesta gran presa de pèl. Els diners dels catalans no arriben a Catalunya. És més, els diners dels catalans es queden i s’inverteixen a Madrid. Així no es pot continuar”, ha afirmat la diputada.

Aquest 2022 la xifra d’execució del pressupost a Catalunya és només del 16% i el del 2021 és del 35,9%. “No hi ha un mecanisme que garanteixi la liquidació dels comptes a Catalunya que moltes institucions i estats d’Europa  ja preveuen”, ha assenyalat Nogueras.

 

Josep Lluís Cleries: «Una autèntica aixecada de camisa a canvi de res»

Cleries també lamentat que “els qui aproven els pressupostos amb el PSOE anys rere any prioritzen un pacte amb Espanya abans que amb Catalunya” i ha afegit que “quan ho aprova d’aquesta manera vol dir que ja li està bé que a casa nostra s’inverteixin 16 euros de cada 100. Una autèntica aixecada de camisa a canvi de res, que alguns els aguanten any sí, any també”. En la mateixa línia, ha acusat el govern de Pedro Sánchez: “Per gastar tan poc a Catalunya s’hi han d’esforçar molt”.

El portaveu al Senat ha lamentat també que “el Fons Monetari Internacional i el Banc d’Espanya han enfonsat la previsió del creixement econòmic de l’Estat per aquest 2023 i sobre la qual s’ha basat el Gobierno per a elaborar aquests pressupostos” i, així mateix, ha recordat que “l’Airef afirma que són «poc realistes» ja que tenen «debilitats de planificació»”. Cleries ha recordat també que “el dèficit fiscal de Catalunya és de 20.196 milions d’euros” i ha anat més enllà: “En els darrers 30 anys, el 50% de totes les inversions de Rodalies de tot l’Estat se les ha endut Madrid”, ha criticat, i ha afegit que “en els últims 25 anys, s’han construït 0 quilòmetres nous a Catalunya, mentre que a Madrid 84 de nous”.