El grup parlamentari de Junts registra al Congrés més de 500 esmenes: una part important són les que reclamen els traspassos a la Generalitat, com Rodalies o l’aeroport del Prat, i la cogestió dels fons europeus
Els diputats i diputades de Junts al Congrés han presentat aquest divendres, 5 de novembre, les esmenes a l’articulat i les seccions al projecte de Pressupostos Generals de l’Estat. Vistos els baixos nivells d’execució d’inversions a Catalunya en els darrers anys, Junts ha afegit una disposició addicional a les esmenes per garantir el seguiment d’aquesta execució, i perquè tot l’import pressupostat que no s’hagi executat es transfereixi a la Generalitat.
D’altra banda, de les esmenes presentades, destaquen especialment:
Traspassos i inversions
- Rodalies: transferència integral de la gestió de Rodalies a la Generalitat de Catalunya. La sol·licitud de la transferència de la gestió integral de Rodalies a la Generalitat de Catalunya, així com del personal, el material mòbil, les estacions i les infraestructures, respon a donar compliment al que disposa l’Estatut de Catalunya.
- Aeroports i ports de Catalunya: el Govern espanyol cedirà íntegrament la gestió i la titularitat dels ports estatals situats a Catalunya a la Generalitat de Catalunya, així com tots els aeroports. Es tracta d’una reclamació històrica per part dels diferents executius que ha tingut la Generalitat de Catalunya per assegurar una gestió integral, competitiva, digital i sostenible, adaptada a la demanda actual i territorial.
- Cogestió fons europeus: és imprescindible que el Govern espanyol garanteixi la cogestió efectiva amb la Generalitat dels fons europeus Next Generation. Per això, l’esmena presentada reclama, entre d’altres, rebre un percentatge de recursos dels fons equivalent al pes econòmic de Catalunya dins l’Estat espanyol.
- Hospitals de titularitat estatal i centres d’atenció primària. Cessió de la titularitat dels centres hospitalaris de la Vall d’Hebron, Bellvitge, Josep Trueta, Germans Trias i Pujol, Arnau de Vilanova, Viladecans, la Verge de la Cinta, la seu de l’Institut Català de la Salut i dels Centres de Atenció Primària a la Generalitat de Catalunya.
- Xarxa de carreteres i rescat dels peatges pendents a Catalunya. Carreteres com l’autopista Manresa/Terrassa-Manresa (C-16), Túnels del Garraf/Castelldefels-El Vendrell (C-32), Túnels de Vallvidrera/Sant Cugat-Terrassa (C-16) i Túnel del Cadí/Berguedà-Cerdanya, segueixen sent vies amb peatges. La sol·licitud de rescat respon a la compensació del greuge històric d’infrafinançament de les infraestructures a Catalunya i el cost assumit per la ciutadania durant molts anys.
- La comissaria de Via Laietana i la seva rehabilitació com a memorial contra el franquisme. El Govern espanyol tornarà a la Generalitat de Catalunya la propietat de l’edifici ubicat a la Via Laietana 43, abans de la finalització de l’any 2022. La devolució estarà vinculada a la provisió dels recursos econòmics i tècnics necessaris per destinar l’edifici a la seu del Memorial Democràtic de Catalunya, i on actualment s’ubica la Prefectura Superior de Policia de Barcelona. Aquesta seu serà el centre documental i arxivístic de la repressió franquista a Catalunya, amb una exposició permanent de la repressió, les causes, els protagonistes i les conseqüències durant tota la dictadura de Franco i la Transició, així com de lluita per les llibertats democràtiques.
- Educació: gestió de beques i ajuts a l’estudi. Fa anys que el Govern de la Generalitat reclama aquesta gestió, que d’altra banda avalen diverses sentències judicials. També en l’àmbit educatiu, Junts demana garantir l’educació gratuïta al primer cicle, entre d’altres.
- Corredor mediterrani: Junts ha presentat una esmena conjunta amb diferents partits on s’exigeix una injecció de 1.000 milions d’euros per a la redacció de l’Estudi informatiu de l’Autovia Reus – Alcanyís. Totes les organitzacions empresarials de la zona, els agents socials i les institucions donen suport a aquest projecte per aconseguir un avenç estratègic en la connexió de l’eix litoral mediterrani.
- S’exigeix, una vegada més, la disposició addicional tercera de l’Estatut de Catalunya, en compliment de la sentència del Tribunal Suprem, i que s’eleva a 359 milions d’euros.
- Protecció del català: és una prioritat per a Junts i, per això, presenta una bateria d’esmenes en aquest sentit:
– El català a la Justícia. Per a un servei correcte als ciutadans, cal que aquests siguin atesos en la seva llengua pròpia i no amb la del jutge, ja que són els ciutadans els qui, amb els seus impostos, paguen el servei de justícia. Per això, Junts demana la transferència dels recursos necessaris per garantir que els funcionaris de l’administració de justícia coneguin el català i que l’Estat sufragui el pagament dels cursos i les actuacions necessàries en aquest sentit.
– Foment de la llengua i la cultura catalana a l’exterior: dotació de 3 milions d’euros per a l’Institut Ramon Llull.
– Suport a les productores audiovisuals independents catalanes. 5M€ per a aquelles institucions sense ànim de lucre que fomentin la producció, distribució i promoció de la indústria cinematogràfica i audiovisual en llengua catalana; a més de 15M€ de fons extraordinari d’ajuts per a empreses de producció d’obres audiovisuals en català. A més de les esmenes presentades, Junts treballarà per assolir un bon acord de la Llei Audiovisual.
Fons socials
- Creació d’un fons Covid: dotat amb 10 milions d’euros per a tot l’Estat espanyol i d’1,6 milions per a Catalunya.
- Creació de tres fons especials: de lluita contra la pobresa infantil, pobresa energètica i pobresa en la gent gran: dotat, entre tots tres, de 380 milions d’euros.
- Llei de la Dependència: Transferència del deute històric per part de les administracions de l’Estat a la Generalitat de Catalunya en relació amb les aportacions per al finançament de l’atenció a la dependència.
- Emergència habitacional: El Govern espanyol procedirà a cedir la titularitat dels béns immobles situats a Catalunya de la SAREB a la Generalitat de Catalunya; per donar resposta a l’emergència habitacional a Catalunya.
Compensació plusvàlua
Després de la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la l’impost de plusvàlua, Junts per Catalunya reclama al Govern espanyol un fons compensatori de 500 milions d’euros perquè els ajuntaments catalans puguin aprovar els seus pressupostos i pagar els serveis que presten a la ciutadania. Es calcula que l’anul·lació d’aquest impost suposarà una gran pèrdua d’ingressos per als municipis catalans; només a l’Ajuntament de Barcelona -en el període entre el novembre del 2021 i el desembre del 2022- s’estimen unes pèrdues de 250 milions d’euros.
Madrid, 5 de novembre de 2021