Junts presenta 7 propostes de resolució al debat de l’estat de la nació

La independència, el traspàs d´infraestructures i mesures socials i econòmiques són algunes de les reivindicacions més destacades

 

El grup de Junts al Congrés ha presentat aquest dimecres les 7 propostes de resolució en el debat de l’estat de la nació, dirigides a:

 

  • Reparar els dèficits democràtics de l’Estat espanyol i defensar el dret d’autodeterminació de Catalunya, el català i l’Amnistia

 

Junts proposa una comissió parlamentària per investigar els espionatges als líders independentistes amb Pegasus, una altra comissió per als atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils, i una altra per a l’Operació Catalunya, després de conèixer nous àudios del comissari Villarejo.

 

També exigeix ​​a l’Estat espanyol que atengui les recomanacions del Consell d’Europa i els informes GRECO; així com que Espanya respecti les resolucions de les Nacions Unides.

 

  • Executar el traspàs d’infraestructures a la Generalitat

 

Junts insta el Govern espanyol al traspàs definitiu de Rodalies, accelerar les obres del Corredor Mediterrani, traspassar tota la xarxa de carreteres d’interès general, el traspàs de la comissària de Via Laietana, el de beques i ajuts a l’estudi, així com de la gestió del Ingrés Mínim Vital, entre d’altres.

 

  • Millorar les condiciones dels treballadors autònoms

 

Junts aposta per dignificar les condicions de treball autònom, ajustant el marc de protecció social i tributari a les diferents realitats del col·lectiu. Proposa, per exemple, que s’eximeixi del pagament de la quota mínima de la Seguretat Social a l’autònom que tingui un ingrés net inferior al Salari Mínim Interprofessional.

 

  • Agilitzar el registre de medicaments ja autoritzats per la UE per al càncer metastàtic

 

Els diputats i diputades de Junts proposen agilitzar els terminis d’autorització i d’incorporació al Sistema Nacional de Salut dels medicaments prèviament autoritzats per la Unió Europea, destinats a tractar el càncer metastàtic, no superant, en cap cas, el període de 180 dies que estableix la llei, i incorporant de manera immediata aquells fàrmacs que ja haguessin superat aquest període. Espanya triga 469 dies de mitjana.

 

  • Desenvolupar mesures de caràcter social

 

L’Estat Social ha de procurar a la ciutadania la igualtat d’oportunitats per desenvolupar el projecte vital de forma lliure i autònoma, però alhora ha de garantir una xarxa de seguretat perquè les persones que es troben, per qualsevol motiu o circumstància personal, en una situació difícil, gaudeixin d’un nivell de benestar suficient, perquè la societat serà tan forta com ho sigui la seva anella més feble.

 

  • Adoptar mesures eficaces per controlar els preus de l’energia

 

Una de les mesures que proposa Junts en aquest apartat és convocar de manera immediata la subhasta recollida al RD 17/2021 que obliga que els operadors dominants hi aportin el 25% de l’electricitat generada per tecnologies inframarginals, per reduir el preu de l’electricitat i que les comercialitzadores puguin ser més competitives.

 

  • Impulsar l’economia productiva

 

Junts insta el Govern espanyol a executar la totalitat dels PGE de 2022 incloent la despesa territorialitzada i el fons extraordinari Covid aprovat a la Llei General de Pressupostos de l’Estat per a l’any 2022. També a territorialitzar els fons Next Generation i no facilitar el repartiment d’aquests fons a aquelles empreses que tinguin pendent liquidar comptes amb empreses superiors al límit legal.

 

També exigeix ​​liquidar de manera urgent els imports no executats en infraestructures durant el 2021 a Catalunya, i dotar d’un fons extraordinari per a les comunitats autònomes per atendre necessitats sobrevingudes derivades de l’impacte de la guerra d’Ucraïna.

 

Els detalls de les mesures estan adjuntes a aquesta nota de premsa.

 

 

 

 

 

Madrid, 13 de juliol de 2022