Junts presenta 33 esmenes als Pressupostos de la Generalitat per la Catalunya Central

Albert Batet adverteix que no es pot governar la ‘Catalunya sencera’ des d’una visió centralista que doni d’esquena al conjunt del país

El president del grup parlamentari de Junts per Catalunya, Albert Batet, i l’alcaldessa de Vic i diputada, Anna Erra, i el diputat David Saldoni, han presentat les 33 esmenes als Pressupostos de la Generalitat a la Catalunya Central en una doble roda de premsa a Vic i Manresa. “Volem millorar els pressupostos del tripartit, amb 33 esmenes, per fer més fàcil la vida a la ciutadania d’aquestes comarques i generar més oportunitats per a tothom”, ha afirmat Batet.  

A parer seu, els Pressupostos “ni donen resposta a totes les necessitats dels ciutadans, en matèria de fiscalitat, d’educació o de salut; ni serveixen per afrontar els reptes de país, com el desenvolupament econòmic, l’equilibri territorial o per avançar cap a la independència”. També ha advertit que “el pressupost serveix per fer autonomisme i nosaltres volem un pressupost per fer més país”.  

“No es pot governar la ‘Catalunya sencera’ des d’una visió centralista que doni d’esquena al conjunt del país, en tota la seva dimensió”, ha advertit Batet. “Catalunya avança, si tots els seus pobles i ciutats avancen. Aquest és l’ADN de Junts per Catalunya”, ha afegit.

En aquest sentit, Batet ha ressaltat que “les més 800 esmenes presentades per al conjunt del país demostren que hi ha una alternativa al tripartit. Som l’única alternativa per treballar per la solvència i fer possible la independència”.

Per la seva banda, des de Vic, Anna Erra ha constatat el descontentament amb uns pressupostos als quals “els falta ambició i visió territorial”. “Els alcaldes i alcaldesses volem donar oportunitats a tothom, possibilitats de vida a tothom, que els joves es quedin. Perquè això passi, cal aposta i inversió per part del Govern, i a la Catalunya Central encara ens falta”, ha advertit la diputada.

Pel que fa a les esmenes relacionades amb els municipis de les Comarques Centrals, Erra ha destacat l’aposta de Junts per millorar la xarxa sanitària i social de la Catalunya Central amb una inversió de 2,7 M€ a diferents equipaments, entre els quals destaca la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic. En aquest apartat, també s’ha referit al desplegament de l’atenció social i sanitària integrada a Vic amb l’inici d’una prova pilot. 

En el capítol de mobilitat el diputat bagenc David Saldoni ha explicat a Manresa que “Junts aposta desacomplexadament per l’increment de la capacitat i desdoblament de la C-55 fins a Abrera”. Junts també ha presentat esmenes per transformar la C-16 en un 2+1 entre Berga i Bagà i millorar el sistema de bonificacions a la C-16; així com per millorar la connectivitat a la C-59 i N-141c amb les zones d’activitat econòmica de Moià. “Nosaltres no diem que no a les infraestructures, no volem renunciar a res”, ha sentenciat.

En matèria de desenvolupament econòmic, la diputada Erra ha ressaltat la millora de la urbanització del polígon del Graell a Vic, així com la incorporació del Mercat Municipal de Berga dins de l’Àrea de Promoció Econòmica Urbana.

Pel que fa a les millores per avançar cap a la plena sostenibilitat i el millor tracte mediambiental a la Catalunya Central, Junts ha presentat esmenes per la construcció de la depuradora de Sora o la implantació d’una planta de valorització de residus a Berga. Junts també ha proposat la creació d’un fons d’ajuts pels ens locals de 50 M€ per poder fer front a l’increment dels costos energètics. 

Quant a seguretat, Junts aposta per la construcció de noves comissaries de Mossos d’Esquadra a Manlleu i el Moianès per donar cobertura a Osona Nord i el Moianès. En el plànol de la justícia, la diputada Anna Erra s’ha referit a la Construcció del Palau de Justícia a Vic.

Junts també ha presentat esmenes per millorar les instal·lacions esportives al territori, com l’ampliació del pavelló Nou Congost de Manresa, la construcció d’un nou pavelló municipal a Sant Hipòlit de Voltregà, i la instal·lació de la gespa artificial del camp esportiu de Berga.

En matèria educativa i cultural, Junts advoca per la construcció d’una biblioteca amb espai de co-treball a Berga, d’una nova escola  a Sant Quirze de Besora i de l’Institut Ter a Manlleu. A més, Junts advoca pel manteniment del patrimoni cultural berguedà amb la construcció del Museu de la Patum a Berga.