Junts presenta 30 preguntes al Congrés per la imputació de Rajoy a Andorra i les implicacions sobre l’Executiu de Pedro Sánchez

La portaveu de Junts al Congrés, Miriam Nogueras, i el diputat i portaveu de Justícia de Junts al Congrés, Josep Pagès, han registrat aquest dijous una bateria de 30  preguntes dirigides al Govern espanyol sobre la recent imputació de l’expresident Mariano Rajoy, i dels exministres Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz, així com d’alguns ex-alts càrrecs i membres de la política patriòtica, per delictes contra els òrgans constitucionals d’un Estat sobirà com Andorra. Se’ls imputen els delictes contra la sobirania d’Andorra, falsedat documental, amenaces, coaccions i xantatge, amb l’única finalitat de desprestigiar els líders polítics de l’independentisme català. L’objectiu era obtenir informació de comptes bancaris de la banca andorrana BPA, que posteriorment es van demostrar inexistents. De fet, el delicte imputat a Mariano Rajoy es remunta a l’any 2015, quan presumptament va coaccionar al cap del Govern Andorrà en el marc d’una vista d’Estat.

 

Per tot això, els diputats de Junts pregunten al Govern espanyol si considera “acceptable” aquesta conducta per part de membres de l’anterior Executiu, així com l’excúpula del Ministeri de l’Interior i de la Policia Nacional. També vol saber quines accions ha pres aquest “Govern progressista” davant d’aquests fets.

 

En aquest sentit, Junts pregunta per què el Govern actual segueix emparant un dels agents implicats mitjançant la immunitat diplomàtica, i exigeix l’aixecament d’aquesta immunitat a l’Inspector Celestino Barroso, autor personal de les amenaces als responsables del banc BPA.

 

D’altra banda, i arran de les preguntes formulades a la comissió Kitchen pel diputat Josep Pagès als excomissaris Villarejo i García Castaño, es va donar a conèixer que les actuacions policials realitzades a Andorra el 2014 estan classificades com a secretes per la Llei de Secrets Oficials. Per aquest motiu, Junts també reclama l’aixecament del secret d’aquests actuacions.

 

Junts també pregunta a Govern de Sánchez si ha informat al president Francès, Emmanuel Macron, Copríncep d’Andorra i coresponsable de la sobirania andorrana. De fet, els indicis apunten a una vulneració del Tractat de Bon Veïnatge, Amistat i Cooperació entre la República Francesa, el Principat d’Andorra i el Regne d’Espanya de 1993, segons el qual França i Espanya respecten la sobirania andorrana.

 

Des d’una perspectiva econòmica, Junts demana explicacions sobre el cost i les responsabilitats de l’activitat policial delictiva i del tancament del banc BPA.

 

Finalment, els diputats de Junts també pregunten per les suposades pressions de l’exministre d’Economia Luis de Guindos i el seu secretari d’Estat Íñigo Fernández de Mesa, perquè el Sepblac (Unitat d’intel·ligència financera d’Espanya) informés sobre un blanqueig de capitals de la banca BPA que s’ha demostrat inexistent.

 

 

 

 

 

 

 

Madrid, 16 de juny de 2022