Junts per Catalunya s’absté en la investidura de Pere Aragonès “amb la voluntat de seguir treballant per aconseguir un acord de legislatura i tenir un govern fort i estable”

El president del Grup parlamentari demana al candidat Pere Aragonès que renunciï a la segona votació d’investidura per “tancar un acord sòlid de legislatura dels 74 diputats independentistes”

Junts per Catalunya s’ha abstingut en la primera votació del ple d’investidura de Pere Aragonès com a president de la Generalitat. El president del grup parlamentari de Junts al Parlament, Albert Batet, ha assegurat que “no tenim cap dubte que ha de ser el 132è president de la Generalitat”, però ha explicat que aquesta decisió s’ha pres “amb la voluntat de seguir treballant per aconseguir un bon acord de legislatura, i tenir un govern fort, unit i estable” pels quatre anys de legislatura. Batet ha reiterat que cal construir un govern amb capacitat de lideratge que doni resposta a la crisi sanitària, econòmica i social actual i que “traci un horitzó plausible i transitable per assolir la independència”.

 

 

És per això, que el president del Grup parlamentari ha demanat al candidat Aragonès que renunciï a la segona votació d’investidura fins que no hi hagi un acord entre els 74 diputats independentistes i ha emplaçat a ERC i la CUP a seguir treballant per tancar un acord de govern, “amb generositat, responsabilitat i sentit de país per tancar un acord sòlid de legislatura dels 74 diputats independentistes”. Per Batet, els resultats del 14F ofereixen una “oportunitat única” de fer un govern que superi les dificultats de l’anterior legislatura: “Volem un govern de coalició, no de col·lisió, un acord de junció, d’aliança”.

 

 

Bifurcació, unitat i recuperació econòmica

Batet ha explicat que de cara a la propera legislatura i després de prendre consciència de les limitacions “d’un minvat i intervingut autogovern”, cal apostar per una via de bifurcació, des d’Europa, que és on hi ha empara judicial, que permeti preparar i garantir l’acció política per assolir la independència de Catalunya. És aquí on ha defensat també el paper del Consell per la República, que ha de tenir un paper “clau” i ha actuar com a òrgan deliberatiu i decisori del full de ruta cap a la independència de Catalunya.

D’altra banda, Batet també ha assegurat que paral·lelament a avançar cap a la independència, cal que el govern que s’investeixi “faci mans i mànigues per sortir amb èxit de la crisi, però que també contribueixi a assentar les bases de la Catalunya postcoronavirus”. Per això, cal protegir l’estat del benestar i garantir la recuperació econòmica i la millor manera de capgirar la situació en la que es troba el país és “ajudar i creure en el nostre teixit productiu. Cal facilitar l’activitat econòmica per assegurar la supervivència dels negocis i dels llocs de treball”.

En aquest sentit, Batet ha fet una glossa de les propostes de Junts per traçar un acord amb “una mirada llarga i pensant en la Catalunya que volem per a les pròximes generacions”. D’entre les propostes, ha detallat la necessitat de disposar de més recursos per l’atenció primària i els professionals sanitaris, i potenciar la integració dels serveis sociosanitaris; fer que el pressupost educatiu arribi al 6% del PIB l’any 2026 i universalitzar l’etapa dels 0 als 3 anys; incrementar els habitatges protegits l’any; consensuar un nou Pacte Nacional per la Indústria que potenciï les zones industrials i logístiques estratègiques; impulsar la competitivitat de les pimes i continuar potenciant la internacionalització de l’economia catalana; reformular les polítiques actives d’ocupació i establir una formació professional totalment dual; aprovar la Llei de la Ciència per consolidar Catalunya com a motor de recerca biomèdica; blindar la immersió lingüística i aprovar el Pacte Nacional per la Llengua; garantir el 2% del pressupost a la Cultura i aprovar la Llei de Mecenatge i implementar polítiques integrals pel repoblament rural i finalitzar el desplegament de fibra òptica.

 

Llegeix el discurs íntegre del president de Junts per Catalunya al Parlament, Albert Batet, durant el debat d’investidura del candidat Pere Aragonès.

 

Barcelona, 26 de març de 2021