Junts per Catalunya reivindica el sistema de recerca i universitats catalanes i fixa la Llei de la Ciència com una de les “fites” d’aquesta legislatura

La diputada Judith Toronjo elogia les primeres decisions preses pel departament de Recerca i Universitats, com la vacunació dels estudiants en programes de mobilitat, el suport als joves acusats per una vaga estudiantil i la defensa del català a la selectivitat

La diputada de Junts per Catalunya, Judith Toronjo, ha reivindicat, en el ple del Parlament d’aquest dijous, el sistema de recerca i universitats catalanes. En una interpel·lació a la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, la diputada ha remarcat que la pandèmia ha evidenciat la necessitat de potenciar les polítiques de coneixement perquè esdevinguin un eix estratègic per a Catalunya. En aquest sentit, la diputada ha elogiat les primeres decisions preses pel departament que encapçala Geis, com la vacunació dels estudiants en programes de mobilitat, el suport als joves acusats per una vaga estudiantil i la defensa del català a la selectivitat.

D’altra banda, Toronjo ha fixat la Llei de la Ciència com una de les “fites” d’aquesta legislatura i ha de ser una eina estratègica per a la consolidació com a element estructural de país i per avançar cap a un objectiu de progrés: “una estratègia integral de generació, de transferència i aplicació del coneixement que permeti una col·laboració eficient entre les institucions universitàries i de recerca amb les empreses. Aquest binomi d’empresa i coneixement”. En aquesta línia, també ha assenyalat la voluntat de desplegar el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement, que respon a les necessitats del sistema i té en compte la singularitat del model català: “és un acord que para especial atenció a la realitat que vivim a Catalunya com a ecosistema de coneixement singular”.

 

 

Al seu torn de rèplica, la consellera Gemma Geis ha defensat que és important que a Catalunya hi hagi el focus a les taules, als debats, als consells executius, a les ordres del dia de les comissions del Parlament, la recerca i les universitats del país, perquè “ens relliga”. “Catalunya és un país, on el talent, el coneixement, l’educació, la innovació, la transferència, i aquest compromís social que és indissociable amb les universitats. Parlem de les missions de la universitat: docència, recerca i transferència, però també la dimensió i el compromís crític i de debat que suposa pertànyer al món universitari”, ha reblat finalment.

 

Barcelona, 17 de juny de 2021