Junts per Catalunya recorda que el president de la Generalitat és el màxim responsable d’aprovar els pressupostos amb la majoria del 52%

La portaveu i vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi, insisteix que Junts no contempla cap altra via que no sigui aprovar els pressupostos amb la majoria independentista  

La portaveu i vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi, ha comparegut en roda de premsa per valorar l’actualitat política i defensar els pressupostos del 52%, dels que ha dit que el “màxim responsable” d’aprovar-los és el president de la Generalitat. Així, ha afirmat que el president ha de vetllar perquè es compleixin els acords de legislatura: “ha de donar recorregut a la majoria parlamentària que li va donar suport, en els pressupostos i en tots els elements que afecten la continuïtat del govern i la legislatura”. En aquest sentit, Artadi ha fet una apel·lació a que el president expliqui com està “vetllant” per aquests acords. 

La portaveu ha insistit que Junts per Catalunya no contempla cap altra via que no sigui aprovar els pressupostos amb la majoria independentista. Artadi ha remarcat que les forces independentistes van obtenir el 52% a les eleccions del 14 de febrer i que això s’ha de “reflectir en els pressupostos i en l’acció parlamentària”. En aquest sentit, la portaveu també ha destacat que “són els millors comptes possibles dins el marc autonòmic” i que  tenen una orientació clarament social: 3 de 4 cada euros es destinen a polítiques socials. 

L’executiva de Junts s’ha reunit de forma extraordinària al Món Sant Benet, per poder fer una Jornada de Treball per preparar a fons els propers reptes del partit, centrat principalment a les municipals del 2023. “L’objectiu de Junts és esdevenir la primera força política municipalista a Catalunya”, ha afirmat Artadi

Junts per Catalunya serà la marca principal per presentar-se a les eleccions, tot i que està previst que la marca pugui adaptar-se a nivell local amb el nom de Junts i el de cada municipi. La portaveu ha afirmat que s’ha començat a treballar el reglament d’elecció de candidats de les eleccions municipals, que s’aprovarà al Consell Nacional que celebrarà el partit el 18 de desembre, i que donarà el tret de sortida. A nivell municipal, el partit celebrarà aquest dissabte la primera convenció municipalista a Badalona. 

 

 

En altres qüestions d’actualitat, Junts, amb d’altres forces polítiques, ha presentat al Congrés diverses esmenes a la Llei de Memòria Democràtica per fer tot un seguit de reclamacions:

  1. Modificar la llei d’Amnistia del 77 per acabar amb la impunitat dels crims dels franquisme.
  2. Reconèixer la persecució cultural i lingüística que va perpetrar el règim. 
  3. Reclamar el patrimoni que la dictadura va robar als ateneus, associacions culturals i altres.
  4. Retornar la titularitat d’edificis emblemàtics a la Generalitat, com la comissaria de Via Laietana, així com d’altres símbols de la lluita antifranquista.
  5. Suprimir el títol del Rei i els privilegis que se’n deriven, els quals van ser atorgats per un règim il·legal.

Artadi ha afirmat que esperen que el govern espanyol accepti les esmenes. 

 

En referència als pressupostos de Barcelona, Artadi ha celebrat que ERC voti en contra dels comptes de govern de Colau, i ha afirmat que espera “que serveixi per allunyar-nos de polítiques com l’urbanisme tàctic o el porta a porta” i que acabi amb el “reforç” del “tripartit de facto d’ERC, Comuns i PSC”. 

 

Sant Fruitós del Bages, 15 de novembre.