Junts per Catalunya reclama les competències de la gestió de beques i ajuts universitaris

La diputada Judit Toronjo denuncia l’incompliment del ministeri d’Educació des del 2001 sobre el traspàs de beques: “interfereixen i impossibiliten la gestió descentralitzada que recull el conveni que anualment subscriu el Govern amb l’Estat”

Junts per Catalunya ha reclamat al ple d’aquest dijous al matí les competències de la gestió de beques i ajuts universitaris per part de la Generalitat. La diputada de Junts per Catalunya, Judit Toronjo, ha denunciat l’incompliment del traspàs de beques per part del ministeri d’Educació, un acord al que es va arribar el 2001 i que apareix com una competència reconeguda pel propi l’estatut, el propi Tribunal Constitucional i inclús per les pròpies corts espanyoles: “interfereixen i impossibiliten la gestió descentralitzada que recull el conveni que anualment subscriu el Govern amb l’Estat”. Per això, Toronjo ha apuntat que el govern espanyol no té cap interès a dotar la Generalitat de major capacitat i es tracta d’un “atac directe al sistema de finançament universitari i a les finances de la Generalitat”. “És una estratègia més per tensar les relacions amb el govern català i de la qual els únics perjudicats en són els catalans i de retruc el futur de milers i milers de joves i el talent del nostre país”, ha lamentat.

 

 

En aquest sentit, la diputada ha defensat la importància de situar les persones joves en el centre de les polítiques públiques i ha emplaçat el departament de Recerca i Universitats, a seguit treballant per la implantació d’un únic i millor sistema de beques, gestionat exclusivament per a l’administració catalana. “L’objectiu final no és altre que el d’aconseguir un model de finançament estable, que consolidi l’autonomia financera efectiva de les pròpies universitats. I de fer-ho d’acord amb un pressupost de la Generalitat que s’ajusti a les necessitats”, ha reblat.

 

Al seu torn de rèplica, la consellera Gemma Geis ha denunciat que hi ha un greuge comparatiu en matèria de finançament: a Catalunya tenim un 17% de comunitat universitària, i només rebem el 10% de les beques que atorga l’Estat. Alhora, s’ha compromès a treballar per fer efectiu aquest traspàs de competències i “revertir aquestes despeses de gestió en política de beques pels estudiants”.

 

 

Barcelona, 22 de juliol de 2021