El partit aposta per un sistema energètic centrat en el ciutadà, amb un model econòmic just i amb energies renovables per lluitar contra el canvi climàtic
Junts registra al Congrés i al Senat una PNL i una moció per crear un fons extraordinari per donar ajudes a PIMES i autònoms per pagar la factura de la llum
Junts per Catalunya ha celebrat unes jornades de treball sobre els reptes principals als quals hem de fer front en el present i propostes per a construir el sistema energètic que necessita Catalunya.
La jornada ha comptat amb la participació del secretari general Jordi Turull, el conseller Josep Rull, els diputats Ramon Tremosa, Salvador Vergès, Pilar Calvo, Quim Calatayud, la senadora Maite Rivero i diferents experts sobre la matèria com Manel Torrent, Joan Vila, Jaume Morron, Elisabet Taulats, Jordi Serra i Salvador Salat.
Junts posa l’accent en l’auto-organizació. El partit vol un servei energètic en comptes d’un sistema oligocèntric, orientat al ciutadà. “La prosperitat d’una Catalunya sobirana precisa d’un nou model energètic, amb un sector centrat en la ciutadania i orientat al seu servei” afirmen des del partit. Per això es demana “un model transparent al ciutadà i on aquest hi pugui participar i el senti seu”. Una política energètica fomentada en una nova governança, que estigui basada en l’empoderament de la ciutadania i en la gestió concertada i regulació orientada a l’usuari. Que compti amb un model econòmic i de finançament just, transparent, sense costos ocults ni hipoteques heretades dins d’un marc de seguretat que faciliti l’establiment de models energètics corporatius. Un model que aposta clarament per les energies renovables per lluitar contra el canvi climàtic. Per democratitzar l’accés a l’energia Junts proposa recuperar competències; revertir el paper de gestoria que l’Estat sotmet a les CCAA amb el procediment d’atorgament d’ajudes dels fons Next Generation; o aprovar la Llei per a la transició energètica, entre d’altres.
El partit proposa un seguit de mesures per assolir la sobirania energètica el 2050. Per això el partit assumeix els objectius europeus respecte a: augmentar l’energia renovable que demanda el país, reduir la demanda d’energia i reduir les nostres emissions de gasos d’efecte hivernacle. I també el partit aposta per impulsar l’aprofitament local dels 7 recursos renovables que disposa Catalunya: vent, sol, aigua, biomassa, bioresidus, subsòl i mar, per així poder arribar als objectius de la Llei del canvi climàtic.
Per poder combatre la pobresa energètica, Junts ha registrat al Congrés una Proposició No de Llei i una moció al Senat per tenir un fons extraordinari, que el govern espanyol ja va vetar, per ajudar a PIMES i autònoms a pagar la factura de la llum. A banda d’aquestes dues accions a Madrid, el partit també proposa desplegar els mitjans per garantir l’accés a l’energia per les persones que es trobin en situació de vulnerabilitat econòmica; actuar sobre el mercat per acotar el preu i la factura elèctrica; establir un escalat de preus de l’electricitat, acotar el preu d’oferta el kWh elèctric d’origen nuclear, per poder relaxar la pujada del preu elèctric; o que es revisi la fiscalitat al sector elèctric per a que el sector públic recuperi els beneficis caiguts del cel que han percebut les elèctriques, entre d’altres accions.
Catalunya actualment només disposa de 3.500 MW renovables, i s’estima que el 2030 caldran més de 15.000 MW renovables instal·lats. Junts es posiciona en el compromís per la lluita contra el canvi climàtic i per la corresponsabilitat ambiental. Per això cal que participin activament tots els espais del territori sota la premissa que en cada espai cal prioritzar la tecnologia que millor aprofiti el recurs i que sobretot, aquest aprofitament derivi en beneficis pel territori que allotja la planta renovable. Per assolir aquest objectiu, Junts proposa crear l’Agència d’Energia de Catalunya; impulsar una estratègia específica per a la bioenergia; impulsar un marc legal favorable desburocratitzat; prioritzar els projectes renovables tramitats a Catalunya; elaborar un nou Pla d’Acció en l’Energia i pel Canvi Climàtic amb vista el 2050, entre d’altres. A nivell empresarial, es vol promoure els centres de recerca; fer transició energètica en sectors productius clau o promoure un model de partenariat públic-privat, entre d’altres.
I en l’àmbit local, Junts demana fer una administració local sostenible, mitjançant sistemes renovables als edificis; promoure bonificacions fiscals per aquells que participin en la transició energètica; establir línies d’inversió pública en plaques solars i sistemes d’aprofitament de bioenergia; aprofitar el màxim de fonts residuals d’energia; una renovable pública i oportunitat de vehicular riquesa cap als veïns; constituir cooperatives locals per produir energia; aturar les MAT, perquè una infraestructura com aquesta tindrà un enorme impacte a nivell mediambiental, paisatgístic, sobre els ecosistemes, econòmic i també sobre la salut de les persones; legislar perquè cada municipi faci una reserva de sòl per fer-hi aprofitaments energètics amb fonts renovables.
Consulta el document de les mesures aquí: https://bit.ly/EnergiaJUNTS
Barcelona, 27 de gener de 2023.