Junts per Catalunya presenta una esmena a la totalitat als Pressupostos Generals de l’Estat i insta ERC a presentar-la també

La portaveu de Junts al Congrés, Miriam Nogueras; i el portaveu de Junts al Senat, Josep Lluís Cleries, afirmen que “sense garanties de compliment, no hi ha negociació possible”

La portaveu de Junts al Congrés, Miriam Nogueras; i el portaveu de Junts al Senat, Josep Lluís Cleries, han anunciat en roda de premsa que han presentat una esmena a la totalitat als Pressupostos Generals de l’Estat, i han instat a ERC a presentar-la també. Denuncien que el Govern espanyol “no ha complert els acords i no ha pagat”, que fins el primer semestre, només un 13% del pressupost s’ha executat a Catalunya. Nogueras ha lamentat que el govern espanyol no hagi tingut “voluntat real per negociar” amb l’independentisme. En aquest sentit, ha afirmat que han de ser “exigents” amb el Govern espanyol i que l’independentisme unit té més força: “instem ERC a presentar l’esmena a la totalitat”

La portaveu de Junts al Congrés ha denunciat que “votar a favor dels pressupostos de l’Estat, és votar a favor que a Catalunya només arribi la meitat del que està pressupostat” i ha avisat que “sense garanties de compliment, no hi ha negociació possible”. Nogueras ha posat de manifest que en 10 anys el deute acumulat d’aquesta no execució és de 28.000 milions d’euros. És a dir, de cada 100€ només n’arriben 66€. A més, el 42% dels impostos que paguen els catalans i catalanes, no tornen a Catalunya. “Això vol dir que cada persona que viu i treballa a Catalunya deixa de tenir 2.400€ l’any en serveis”, ha reblat la portaveu.

El portaveu de Junts al Senat, Josep Lluís Cleries, ha remarcat la importància de garantir el català en la llei de l’audiovisual: “volem catifa vermella pel català”. En aquest sentit, Junts considera que “apurar al darrer dia a tancar un titular sobre la llei audiovisual no és negociar” i que “és inversemblant pensar que un tema tan complex com aquest es pot resoldre tancant un titular”. Cleries ha exposat les cinc condicions per negociar els Pressupostos de l’Estat: l’existència d’un fons extraordinari per la Covid, la cogestió dels Fons Europeus, un mecanisme que garanteixi les inversions de l’Estat, garanties pel català a la llei de l’audiovisual i el traspàs de Rodalies. 

Tot i presentar l’esmena a la totalitat, Junts no es tanca a negociar: “el Govern espanyol ja sap que si és per negociar de manera seriosa i rigorosa, Junts hi som, per fer mercadeig de titular, no”, ha afirmat Nogueras.

Barcelona, 28 d’octubre de 2021.